• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szervátültetés: Több pénz maradhat műtétekre?

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

A gyártók szerint a generikum segítségével biztonságosan kiváltható a terápiás használatban az originális termék.

A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete (GE) állítása szerint a generikus gyógyszerek alkalmazása a transzplantációra váró betegek kezelésénél éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, ami akár közel félszáz, új beteg műtétére lenne fordítható - írja a Napi Gazdaság. 2012. január elsejével több olyan egészségügyi rendelkezés is életbe lép, mellyel a kormányzat a gyógyszerkassza kiadásait óhajtja csökkenteni. A gyógyszeripar résztvevőit – a túlköltés ellen bevezetett vaklicittel - arra kényszerítik, hogy áraikat folyamatosan felülvizsgálják.

Brázay André, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének (GE) elnöke szerint a jövőben az orvosoknak – természetesen a betegek érdekeit szem előtt tartva – a gyógyulást leginkább segítő, ám a gyógyszerkassza finanszírozásának fenntarthatóságát is biztosító készítményeket kell kiválasztaniuk. A piacot szabályzó kemény jogszabályi környezet, a törzskönyvező hatóság szigora, valamint a nemzetközi gyakorlat is bizonyítja, hogy a generikus gyógyszer egyenértékű az eredeti, azaz originális gyógyszeripari termékkel.

A GE hangsúlyozza: mivel a generikus gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint az eredeti gyógyszer, ezért segítségével biztonságosan kiváltható a terápiás használatban az originális termék. Az originális gyógyszerek szabadalmi védettségének lejártával piacra lépő generikumok olyan versenyhelyzetet teremtenek, mely nemcsak a betegeknek és az egészségbiztosítónak jelent megtakarítást, hanem a betegek, illetve az orvosoknak is nagyobb mozgástérteret biztosít. Éppen ezért, a transzplantált betegeknél, a beültetett szerv kilökődését gátló immunszuppresszív gyógyszercsoportba tartozó készítmények szabadalmi védettségének lejárta jelentős változást hozhat.

A Mycophenolate (MMF) hatóanyagú, generikus készítmények már régebb óta a piacon vannak, a Tacrolimus hatóanyagú készítmény védettsége azonban nemrég járt le, mely egyértelmű előnyökkel jár mind a betegek, mind pedig a gyógyszerkassza fenntarthatóságának szempontjából. E szerek hatékonyságát – a GE elnöke szerint - nemzetközi gyakorlat bizonyítja. Dániában például a teljes forgalom közel 85 %-át a generikus gyógyszerek teszik ki, Norvégiában a generikus MMF-t az esetek 34 %-ban használják. A pár hónapja piacon lévő Tacrolimust pedig Amerikában alkalmazták már több mint 40 ezer, szervátültetésen átesett betegen. A generikus gyógyszer általában 20 - 60 %-kal olcsóbb, mint az eredeti márkanevű készítmény, sőt, az innovatív gyógyszerek árát is lejjebb nyomja.

Az európai betegeknek és az országok
egészségügyi rendszereinek – becslések szerint – a generikus gyógyszerek használata mintegy 25 milliárd euró éves megtakarítást jelent. A transzplantációra váró betegek kezelésénél ez a megoldás éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, ami akár közel félszáz új beteg műtétére lenne fordítható – fűzte hozzá a Napi Gazdaságnak Brázay André.