• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szerződés ellenére nem rendeltek egyes háziorvosi szolgáltatók

Lapszemle 2023.05.08 Forrás: magyarnemzet.hu
Szerződés ellenére nem rendeltek egyes háziorvosi szolgáltatók

A NEAK-ellenőrzés most befejeződött első köre hét vegyes típusú, azaz felnőtt- és gyermek-, valamint négy gyermekháziorvosi szolgálatot érintetett.

A több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania - tudta meg a Magyar Nemzet Kőrösi Lászlótól, a NEAK finanszírozási főosztályvezetőjétől.  A vizsgálat a legalább öt rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokra terjedt ki.

 A NEAK-ellenőrzés most befejeződött első köre hét vegyes típusú, azaz felnőtt- és gyermek-, valamint négy gyermekháziorvosi szolgálatot érintetett. A rendelők földrajzilag három régió – Észak-Magyarország, Nyugat- és Dél-Dunántúl – öt vármegyéjében helyezkednek el. Azt vizsgálták például, hogy ténylegesen a rendelőben tartózkodik-e az adott háziorvos a rendelési időben, elérhető-e a betegei számára és mennyiben teljesíti a finanszírozási szerződésében rögzített vállalásait.

Az ellenőrzés során számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania. Ez azért felettébb aggályos, mert veszélyezteti az adott településen lakók ellátásbiztonságát, hozzáférését az egészségügyi alapszolgáltatásokhoz. 

Somogy vármegyében három rendelőt kerestek fel, egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Hiányoztak a helyettesítéskiírási, a rendelkezésre állási, valamint a térítési díjakról szóló tájékoztatók. Az egyik rendelőben nem a szerződés szerinti helyettes orvos volt jelen, a másikban a helyettes orvos nem volt jelen a rendelési időben, a harmadik telephelyen a rendelő az ellenőrzés időpontjában zárva volt, a szerződés szerinti orvos és szakdolgozó nem volt jelen.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt. A hét rendelő közül egynél volt kiírva a rendelési idő, valószínűsíthető, hogy csak ott történik rendelés, a másik hat településről beszállítják a betegeket. A hat rendelő közül kettő címe egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház.

A leginkább szabálykövető és legjobb gyakorlatot folytató szolgáltatókat Vas vármegye területén találták – szabályos, a finanszírozási szerződésekben vállalt betegellátást rögzítettek. További részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink