• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok

Lapszemle 2023.03.30 Forrás: 24.hu
Szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok

Bár még jogászok dolgoznak rajta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már alakulóban vannak a perközösségek.

Azokban a megyékben, ahol már az új ügyeleti rendszer szerint szerveződik az ellátás, akadtak olyan háziorvosok, akik ügyeleti szerződés nélkül is egészségügyi ellátást végeztek, vagyis ügyeltek – írta a 24.hu. Ezt Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára is megerősítette, aki szerint az alacsony színvonalú jogi szabályozottság miatt alakulhatott ki ez az anomália.

Azokban a régiókban, ahol cégek szervezték az ügyeletet, számos háziorvos egyáltalán nem is ügyelt. Az, hogy részt kell venniük az ügyeleti ellátásban, szerepelhetett ugyan az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződésükben, de ha a település átadta egy cégnek a szervezést, akkor ettől akár el is tekinthetett – magyarázta a kamara titkára.

Február 1-jétől azonban alapvetően változott a helyzet, azokban a vármegyékben, ahol az OMSZ átvette az ellátást, kikerült az önkormányzatok feladatai közül, az erre szakosodott, profitorientált cégekkel kötött korábbi szerződések pedig megszűntek.

Vagyis az, aki most élő szerződés nélkül ügyel, abban a jogi helyzetben találja magát, hogy egyrészt eleget tesz a kötelezettségének, mert közreműködik az ügyeletben, másrészt viszont a megbízó (vagyis az OMSZ) kvázi feketén foglalkoztatja. Elvileg van egy másik lehetőség is: az OMSZ-szel szerződni nem kívánó, de ügyelni akaró háziorvos saját, ügyvéd által írt szerződést vihet az ügyeleti helyére azzal, hogy amennyiben azt az OMSZ aláírja, akkor jogszerűen, szerződéssel tud ügyelni. Ám ilyenről egyelőre nincs tudomásunk, hiszen a mentőszolgálat a saját maga által megfogalmazott szerződéseinek aláírását követeli meg, pedig Nagy Marcell szerint a másik megoldásra is lehetőségük lenne a háziorvosoknak.

Bár még jogászok dolgoznak rajta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már alakulóban vannak a perközösségek, amelyek, ha létrejönnek, valószínűleg halasztó hatályúak lesznek az ügyeleti szerződéskötésekre. Adamecz Imre, a MOK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei alelnökének információja szerint Szabolcsban és Győr-Moson-Sopronban is ötven felett van azon háziorvosok száma, akik belépnek a perközösségbe. Ők semmiképp nem írják alá az Országos Mentőszolgálattal kötendő ügyeleti szerződésüket, mert akkor okafogyottá válna a perközösség.

A háziorvos azt mondja, ha a perközösség elindításáig mégis ügyelniük kell, akkor állnak elébe. Eddig is a havi kettő ügyelet többszörösét vállaltuk – tette hozzá Adamecz Imre, aki hangsúlyozta: nem az ügyeleti órák mennyiségével van problémájuk, hanem az alapellátás bajainak rendezetlenségével és az ellátási rendszer egészének anomáliáival.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink