• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok

Lapszemle 2023.03.30 Forrás: 24.hu
Szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok

Bár még jogászok dolgoznak rajta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már alakulóban vannak a perközösségek.

Azokban a megyékben, ahol már az új ügyeleti rendszer szerint szerveződik az ellátás, akadtak olyan háziorvosok, akik ügyeleti szerződés nélkül is egészségügyi ellátást végeztek, vagyis ügyeltek – írta a 24.hu. Ezt Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára is megerősítette, aki szerint az alacsony színvonalú jogi szabályozottság miatt alakulhatott ki ez az anomália.

Azokban a régiókban, ahol cégek szervezték az ügyeletet, számos háziorvos egyáltalán nem is ügyelt. Az, hogy részt kell venniük az ügyeleti ellátásban, szerepelhetett ugyan az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződésükben, de ha a település átadta egy cégnek a szervezést, akkor ettől akár el is tekinthetett – magyarázta a kamara titkára.

Február 1-jétől azonban alapvetően változott a helyzet, azokban a vármegyékben, ahol az OMSZ átvette az ellátást, kikerült az önkormányzatok feladatai közül, az erre szakosodott, profitorientált cégekkel kötött korábbi szerződések pedig megszűntek.

Vagyis az, aki most élő szerződés nélkül ügyel, abban a jogi helyzetben találja magát, hogy egyrészt eleget tesz a kötelezettségének, mert közreműködik az ügyeletben, másrészt viszont a megbízó (vagyis az OMSZ) kvázi feketén foglalkoztatja. Elvileg van egy másik lehetőség is: az OMSZ-szel szerződni nem kívánó, de ügyelni akaró háziorvos saját, ügyvéd által írt szerződést vihet az ügyeleti helyére azzal, hogy amennyiben azt az OMSZ aláírja, akkor jogszerűen, szerződéssel tud ügyelni. Ám ilyenről egyelőre nincs tudomásunk, hiszen a mentőszolgálat a saját maga által megfogalmazott szerződéseinek aláírását követeli meg, pedig Nagy Marcell szerint a másik megoldásra is lehetőségük lenne a háziorvosoknak.

Bár még jogászok dolgoznak rajta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már alakulóban vannak a perközösségek, amelyek, ha létrejönnek, valószínűleg halasztó hatályúak lesznek az ügyeleti szerződéskötésekre. Adamecz Imre, a MOK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei alelnökének információja szerint Szabolcsban és Győr-Moson-Sopronban is ötven felett van azon háziorvosok száma, akik belépnek a perközösségbe. Ők semmiképp nem írják alá az Országos Mentőszolgálattal kötendő ügyeleti szerződésüket, mert akkor okafogyottá válna a perközösség.

A háziorvos azt mondja, ha a perközösség elindításáig mégis ügyelniük kell, akkor állnak elébe. Eddig is a havi kettő ügyelet többszörösét vállaltuk – tette hozzá Adamecz Imre, aki hangsúlyozta: nem az ügyeleti órák mennyiségével van problémájuk, hanem az alapellátás bajainak rendezetlenségével és az ellátási rendszer egészének anomáliáival.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink