• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szétrongyolva: a beteg egészségügy

Lapszemle Forrás: atlatszo.hu

Ez érdekel. A betegek és sok-sok nagy tudású, nagyszerű orvos (meg nővér, műtős stb.) kényszerű kínlódása az egészségügy rendszerében.

... A magyar egészségügy nem ketté, hanem sok-sok darabra szakadt. Legalul ott van az a 15 százalék, akik egyáltalán nem jutnak egészségügyi ellátáshoz. Fölöttük ott vannak azok, akik órákat várnak az orvos szobája előtt, és daganatos betegségüket csak akkor diagnosztizálják, amikor már csak az a kérdés, hogy hány morfium-injekciót kapjanak naponta. Fölöttük azok, akik nem milliomosok, de van annyi pénzük meg annyi társadalmi kapcsolatuk, hogy ha nem is három napon, de három hónapon belül sor kerül a csípőműtétükre, és nem kell egy és negyed milliót fizetniük érte, csak nyolcvanezer hálapénzt, meg még negyvenet műtősnek, nővérnek.

Aztán ott vannak a milliomosok, akiket magánkórházakban kezelnek. De a többségük nem hazai beteg, 2014-ben a hvg arról adott hírt, hogy az Uzsoki VIP betegeinek 90 százaléka a gyógyturizmus keretében érkezett külföldi.

Végül pedig van egy szűk csoport, a feudáldemokrácia nómenklatúrája. Őket már nem elkülönített pártkórházakban kezelik, mint az 1950-es évek pártarisztokráciáját, hanem szovjet vagy amerikai mintára katonai kórházakban. Ebbe a csoportba tartoznak az úgynevezett védett személyek és az „állami vezetői juttatásként egészségügyi ellátásra jogosult személyek". Nekik kiemelt komfortfokozatú különszoba jár, külön ápoló személyzettel, személyre szóló beléptető kártya. A kórházaknak a számukra fenntartott részlegébe csak a személyes engedélyükkel lehet belépni, a vizsgálatokra egyeztetett időpontokban kerül sor.

Akik ebbe a körbe tartoznak, azoknak semmit sem kell tudniuk arról, hogy boldogul egy beteg a magyar kórházakban, rendelőintézetekben. Ahogy a Szovjetunióban a káderboltokba belépési engedéllyel rendelkezők sem tudták, mit lehet, és mit nem lehet kapni egy moszkvai élelmiszerboltban. Így aztán nem is kell tudomásul venniük, hogy a kórházakból műszerhiány miatt kell hazaküldeni betegeket, hihetnek benne, hogy a kórházi fertőzésekről szóló hírek – ellenséges propaganda, hogy a hálapénz-rendszer elkopik magától, ha felemelik az orvosok fizetését, minden jóra fordul, a vészes népességfogyás pedig majd megáll, ha mindenki egyházi iskolában tanulja a hittant... Kőszeg Ferenc írása az egészségügy helyzetéről az átlátszó.hu-n

Legolvasottabb cikkeink