• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorítanák a látogatást

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

Az évtizedek óta érvényben lévő látogatási rend igencsak fellazult.

A kecskeméti megyei kórház házirendje szerint hétköznapokon és szombaton délután fél 4-től fél 6-ig, vasárnap és ünnepnapokon délelőtt 10-től 12 óráig látogathatják a hozzátartozók a betegeket. Ettől függetlenül azonban más időpontokban is bemennek az intézménybe – ami nem okoz nagy örömöt a betegek, az orvosok és nővérek körében – írja a Petőfi Népe – online.

A lap úgy értesült, a közelmúltban egy nap alatt három nővér mondott fel, mert nem bírta a vendégekkel való sorozatos „konfrontációkat". Manapság szinte a nap huszonnégy órájában jönnek a hozzátartozók, és ez megnehezíti a munkánkat.

Csökkenő létszámmal dolgozunk, miközben a betegfelvétel jelentősen megnőtt – jelentette ki dr. Nagy András, a megyei kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa. Osztályuk szinte mindig 100 %-os kapacitással működik, azaz állandóan foglalt az összes ágy.

Természetes igénye a betegeknek, hogy kapcsolatot tartsanak a külvilággal, és az is érthető, hogy a rokonok látni szeretnék a szerettüket. De a folyamatos látogatás nehezíti a gyógyítást, a személyzet nem tud kellő hatékonysággal dolgozni – mondta dr. Nagy András. A kórtermekben gyakran a vizit idején is tartózkodnak látogatók, és előfordul, hogy az orvosok, a nővérek kérésére ellenére is nehezen távoznak a szobából – húzta alá a szakember, aki azt is elmondta, az sem előnyös, ha valaki súlyos, esetleg gyógyíthatatlan betegséggel fekszik benn, a szomszédos ágynál pedig egy jókedélyű társaság beszélget. Pedig a nyugalom jó hatással van az ápoltakra. Tapasztaljuk, hogy ha valamilyen okból látogatási tilalom lép életbe a kórházban, akkor a személyzet és a betegek is nyugodtabbak – folytatta Nagy András.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges szigorított belépés megnehezítené azok látogatását, akik például dolgoznak a mostani kétórás sávban, az osztályvezető úgy reagált: az emberi helyzeteket természetesen tolerálják. Az életveszélyben, súlyos állapotban lévő pácienseknél ezután sem lesz túlzott szigor. Akkor se, ha egy betegnek például csak egy olyan rokona van, aki látogatni tudná. Őt ezután is be fogják engedni.

Ilyen esetekre kell a szabályozás. Például lehet kérni rendkívüli látogatási engedélyt. Az viszont nem lenne szerencsés, ha egy családban többen is kérnének ilyet. Szeretnénk ugyanakkor elérni, hogy a magukat ellátni tudó betegekkel a hozzátartozók ne a kórteremben, hanem az osztály előterében találkoznának. Az is nagy segítséget jelent, ha egy családból csak egy személyt kell informálni a beteg állapotáról. A látogatóknak és nekünk is előnyösebb lenne, ha a felmerülő kérdéseket koncentráltan, a kétórás hivatalos látogatási időben tudnánk megbeszélni – tette hozzá az osztályvezető.

A szülészeten kiváltképp gyakori látogatók a családtagok, akik mielőbb szeretnék látni a família legifjabb tagját. Pedig a szakember szerint nem előnyös, ha az újszülöttet és a kismamát „megrohanják" a rokonok. Két hétig igazából csak fényképen kellene mutogatni a családnak a babát, hiszen az immunrendszere még nem fejlődött ki rendesen, könnyen elkaphatja a fertőzéseket – húzta alá dr. Bánfalvi Attila, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa, hozzátéve azt is: hatalmas a „forgalmuk", amikor 25-30 kismama van az osztályon.

A szülészet-nőgyógyászat földszintjén éppen a tumultusok és a fertőzések elkerülése érdekében két éve látogatótermet alakítottak ki, hogy a családtagok itt, és ne az osztályon találkozhassanak az édesanyákkal. Vannak olyan veszélyeztetett terhes anyukák, akik a szülés előtt már heteket nálunk töltenek.

Nyilván hiányoznak a nagyobb gyermekeiknek, itt azonban kulturált körülmények között találkozhatnak – mondta Bánfalvi Attila. Főleg a téli időszakban válhat be a terem, hiszen nyáron a családok inkább kint ülnek le a padokon. A szoba használata egyébként nem kötelező, de tájékoztatják a látogatókat, hogy lent is beszélhetnek a kismamával – tette hozzá dr. Bánfalvi.

A terem kialakításakor az is cél volt, hogy itt és ne az osztály bejárata előtt várakozzanak az apás szülést nem vállaló leendő apák. Ez a terv azonban egyelőre nem hozta a várt eredményt, az aggódó férfiak – valljuk be, érthető módon – továbbra is a harmadik emeleten járkálnak, toporognak izgatottan – zárja cikkét a lap.