• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kényszer nagy úr, a választók fele nő

Lapszemle Forrás: Népszava

Mégis támogatja a Fidesz, hogy a büntető törvénykönyvben (Btk.) önálló tényállás legyen a családon belüli erőszak.

Tegnap Rogán Antal frakcióvezető, miután átvette a kormánypárt női tagozatának petícióját, azt mondta: "meghajlok a hölgyek akarata előtt". Kedden, amikor civil szervezetek már tüntettek a fideszes Varga István felháborító és a nőket megalázó parlamenti kijelentései miatt Rogán még azt közölte, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja, hogy az országos népi kezdeményezést, mert a családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön is szigorúan bünteti Btk. Mostanra azonban a kormánypárt vélhetően tudomásul vette, hogy a választók fele nő – írja a Népszava – online.

Korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben (Btk.) - közölte tegnap a kormánypárt frakcióvezetője. Rogán Antal elmondta, miután ő és Orbán Viktor is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel, megváltoztatták azon véleményüket, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére elég tényállás található a Btk-ban.

A frakcióvezető immár úgy gondolja: "az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy". Rogán hozzáfűzte azt is: "tisztelettel meghajlok a hölgyek akarata előtt", ezért azt javasolja, hogy a kormánypárt támogassa a népi kezdeményezést, és szavazzon rá igennel hétfőn az Országgyűlésben. Rogán elmondta, saját felesége is világossá tette, ha nem gondolkodik el a probléma megoldásán, akkor ő is részt fog venni a kezdeményezést támogató demonstrációkon, hogy a Fidesz-frakció vegye komolyan a kezdeményezést.

A hét elején a "feudális" kormánypártiak számára még nem volt fontos a kezdeményezés. Pedig az Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a Btk. a jelenleginél jobban védje a nőket és a gyerekeket. Hazai kutatás szerint ugyanis hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságoknak pedig 39 százalékát partnerkapcsolatban követik el. A számok, érvek ellenére sem vette komolyan az ügyet a Fidesz, mert a Ház hétfőn este 10 órakor, a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalta a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést.

"Majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni. (...) Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak" - jelentette ki egyebek mellett az éjszakai vitában a fideszes Varga István, akinek e kijelentése, illetve a Fidesz döntése miatt az ellenzék a héten többször is tiltakozott. Az LMP pedig a családon belüli erőszakkal kapcsolatos népi kezdeményezés méltatlan parlamenti vitája miatt csütörtökön azt javasolta, hogy a jövőben az ilyen kezdeményezéseket csak napközben, a televíziós közvetítés ideje alatt, időkeretes vitában tárgyalhassa az Országgyűlés. A civil felháborodás szintén nem csitult. Valószínűleg ezért született meg a kormánypárt női tagozatának az a petíciója, amelynek átadását követően Rogán bejelentette: mégis hajlandók foglalkozni a családon belüli erőszak ügyével. A kormánypárti fordulathoz az is hozzájárulhatott, hogy a Fidesz tudomásul vette, a választók fele nő.