A fogyasztók aggodalma a jelölési szabályok módosítását eredményezheti.
A közelmúlt lóhúsbotránya felerősítheti azokat a hangokat, amelyek a húskészítmények jelöléseinek változtatását szorgalmazzák az unión belül. Az elképzelés szerint nem csupán a tőkehúsok, hanem a húskészítmények esetében is pontosan jelölni kellene a a csomagoláson az eredetet. Mindez azt jelentené, hogy például egy szalámin egyszerre kellene feltüntetni, hogy abban német, dán, magyar, esetleg lengyel sertéshús van – írja a Világgazdaság – online.
A kérdés egyelőre vita tárgya, ám a döntéshozókat a botrány a szigorítás irányába terelheti. Valószínű, hogy ez az európai politikára hatással lesz, ám egyelőre nem tudható, hogy mi lesz a végeredmény – nyilatkozta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára. Az élelmiszeripar érdeke mindenesetre az lenne, hogy ha már szigorítás lesz, akkor azt átgondolt módon hajtsák végre, és minden piaci szereplőre egyformán érvényes legyen – tette hozzá Szöllősi.
Hagyományosan az angol piac nem jelentős magyar húsfeldolgozók számára, de néhány hazai cég szállít kisebb-nagyobb tételeket a szigetországban – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A magyar élelmiszeripart ugyanakkor nehéz helyzetbe hozhatja, ha a mostani lóhúsbotrány felerősíti Európa-szerte a protekcionista törekvéseket. Magyarország alapvetően exportőr ezen a téren.