Már a következő szezonban szigorúbb előírások vonatkozhatnak a fagylaltra.
A Magyar Élelmiszerkönyv tervezett módosításával kiszűrhetők lesznek a piacról azok a többségében albán kötődésű fagylaltozók, ahol silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel felturbózott árut kínálnak a vásárlóknak. Az irányelven már dolgozik a cukrász-ipartestület, és a szaktárca is nyitott a változtatásra. Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag ellepték az országot a többségében albán kötődésű fagylaltozók. Bár ezekben az egységekben valóban emberes adagokat mérnek a tölcsérekbe, a minőség általában hagy némi kívánnivalót maga után. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a Dunántúli Naplónak elmondta: bár való igaz, hogy a legtöbb ilyen helynek van albán kötődése, a jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.
A trükk alapja, hogy az értékes összetevők helyett mesterséges alapanyagokkal és nagy adag térfogatnövelővel készítik a termékeket. A gyümölcsfagylaltok például gyakran egyetlen dekányi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, helyette aromákkal és színezékekkel érik el a kívánt hatást a gyártók. Annak érdekében, hogy kiszűrjék a piacról a tisztességtelen vállalkozásokat, a szakma az előírások szigorítását kezdeményezte.