• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorodnak a fagylaltra vonatkozó előírások

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Már a következő szezonban szigorúbb előírások vonatkozhatnak a fagylaltra.

A Magyar Élelmiszerkönyv tervezett módosításával kiszűrhetők lesznek a piacról azok a többségében albán kötődésű fagylaltozók, ahol silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel felturbózott árut kínálnak a vásárlóknak. Az irányelven már dolgozik a cukrász-ipartestület, és a szaktárca is nyitott a változtatásra. Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag ellepték az országot a többségében albán kötődésű fagylaltozók. Bár ezekben az egységekben valóban emberes adagokat mérnek a tölcsérekbe, a minőség általában hagy némi kívánnivalót maga után. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a Dunántúli Naplónak elmondta: bár való igaz, hogy a legtöbb ilyen helynek van albán kötődése, a jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.

A trükk alapja, hogy az értékes összetevők helyett mesterséges alapanyagokkal és nagy adag térfogatnövelővel készítik a termékeket. A gyümölcsfagylaltok például gyakran egyetlen dekányi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, helyette aromákkal és színezékekkel érik el a kívánt hatást a gyártók. Annak érdekében, hogy kiszűrjék a piacról a tisztességtelen vállalkozásokat, a szakma az előírások szigorítását kezdeményezte.