• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szigorodott az egyedi méltányosság elbírálási rendszere

Lapszemle 2023.02.24 Forrás: pharmaonline.hu
Szigorodott az egyedi méltányosság elbírálási rendszere

Ahhoz, hogy a tételes elszámolás fenntartható maradjon, szükségessé vált, hogy egyes gyógyszereket átsoroljanak a vényes körbe.

Transzparensebb, objektívebb döntéshozatal jellemzi majd a jövőben az egyedi méltányossági kérelmek elbírálását, de több lehet az elutasítás – derült ki a Magyar Kórházszövetség szerdai szakmai napján, ahol a tételes gyógyszerekkel kapcsolatos aktualitásokról is szó esett a PharmaOnline tudósítása szerint. 

Speciális finanszírozás keretében a tételes elszámolás alá eső nagy értékű eljárások és gyógyszerkészítmények egyre nagyobb részarányt követelnek a kasszákból, úgy a fekvő- mint a járóbeteg-szakellátás területén, és ez indokolta az ezzel kapcsolatos beavatkozásokat az előző évben – kezdte előadását Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítása Alapkezelő főigazgató-helyettese.

A fokozott figyelmet az is indokolja, hogy a biztosító a betegek egy százalékára költi a gyógyszerkiadások 34 százalékát, ezért fontos megvizsgálni, hogyan oszlik meg a különkeretes készítményekre és az egyedi méltányosságra kifizetett támogatás.

Robbanásszerűen nőttek az elmúlt években a daganatos betegségekre fordított kiadások, amelyek a koronavírus-járvány időszakában sem mérséklődtek: az előző hat évben 50 százalékkal többet költöttek ezekre. A tételes finanszírozásra fordított 120 milliárd forint fele a daganatos betegek kezelésére ment el, ennek nagyobb részét immunonkológiai készítményekre fizették ki. Míg 2015-20 16-ban a daganatos és az autoimmun megbetegedésekre még ugyanannyit költöttek, az utóbbiak részaránya az elmúlt években megcsappant, és bár megjelentek a finanszírozási listán biohasonló készítmények, amelyek megtakarítást jelentettek, ám ezt fel is emésztette az onkológiai szerekre költött többlet.

Ahhoz, hogy a tételes elszámolás fenntartható maradjon, szükségessé vált, hogy egyes gyógyszereket átsoroljanak a vényes körbe, amit az is indokolt, hogy más készítményeknek – így a tüdődaganat vagy a prosztatarák kezelésére szolgálók – lejárt a szabadalma, és generikummá váltak.

Az egyedi méltányosság nem finanszírozási kategória – hangsúlyozta Bidló Judit, kiemelve azonban, hogy nem megszüntetik, csak átalakítják ezt a kategóriát, mert az elmúlt években fenntarthatatlanná vált. Volt például olyan termék, amelyre több mint 1300 kérelem érkezett be. A leggyakoribb kérelmek egyébként az emlő rosszindulatú betegségeinek kezelésére szolgáló készítményekre vonatkoztak.

A jövőben komplett technikai értékelési folyamat során bírálják majd el ezeket a gyógyszereket. Kiemelten fontos a hatásosság számszerűsítése, az orvosnak pedig indokolnia kell, pontosan mit vár az adott készítmény alkalmazásától az adott betegnél. A döntés a rendelkezésre álló ár- és költséghatékonysági adatok alapján születik meg.

További részletek a PharmaOnline-on. 

Legolvasottabb cikkeink