• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szigorúan szabályozzák a petesejt adományozását

Lapszemle 2018.06.15 Forrás: zoom.hu
Szigorúan szabályozzák a petesejt adományozását

Két-három év sikertelen próbálkozás után a párok depresszióra való hajlama olyan, mint egy rákos betegé.

Magyarországon a petesejt-adományozás annyira túlszabályozott, hogy a nők sokszor inkább törvénytelen úton próbálnak petesejthez jutni. Tudják, hogy bűnt követnek el, de anyai ösztöneik mindent fölülírnak - írja a zoom.hu.

Az ivarsejt, így a petesejt adományozását az egészségügyi törvény szabályozza, Magyarországon meglehetősen szigorúan. Petesejtet csak 35 évesnél fiatalabb nő adhat, akinek van legalább egy gyereke.

Az egyik módszer az anonim felajánlás, amely során leszívják a petesejteket, és később felhasználják. Az ivarsejtek adományozásáért nem lehet pénzt kérni, illetve elfogadni. Célzottan is fel lehet ajánlani ivarsejtet, de ezek további feltételekhez vannak kötve. A legfontosabb, hogy az adományozó és a befogadó (hivatalosan recipiens) nem lehetnek testvérek, s az adományozás csak akkor jöhet szóba, ha az alábbi feltételek egyikének megfelelnek:

·         közeli hozzátartozók

·         oldalági rokonok (pl. unokatestvér)

·         testvér házastársa/ élettársa

·         házastárs/élettárs közeli hozzátartozója (kivéve testvére és egyenesági rokon)

·         vagy házastárs/élettárs testvérének a házastársa/élettársa

Ha valaki célzottan kíván petesejtet adományozni, akkor a befogadóval együtt személyesen, egybehangzóan nyilatkozniuk kell erről, illetve arról, hogy az adományozásért nem fizetnek, valamint nem kényszerből, fenyegetésből és megtévesztésből történik az adományozás.

A petesejt-donáció ma Magyarországon ingoványos terület. Akinek nincs a feltételeknek megfelelő rokona, az anonim módon történő felajánlókból bízhat. Csakhogy abból meg kevés van, hiszen nem életszerű, hogy valaki csak úgy becsattog egy klinikára, hogy leszívják a petesejtjeit. Mindez pedig termékeny táptalaja a törvénytelen útnak, mikor is pénzszerzés céljából nők hajlandók alávetni magukat a procedúrának.

Megkeresték az egyik klinikát, ahol végeznek ilyen beavatkozásokat, de nem kívántak nyilatkozni, mondván, hogy csak botránykeltésre jó a téma. Hozzátették: szerintük már annak is örülni kell, hogy lehetséges petesejt-donáció, még ha kevés felajánlás is érkezik. Pedig igény láthatóan volna rá.

Külföldön ez is könnyebb

Azt a hazai szakemberek is tudják, hogy a jogi szabályozás zavaros ez közrejátszik abban, hogy itthon nem sokan ugranak fejest az eljárásba. Soponyai-Nagy Krisztina, a GyereBaba-program vezetője nap mint nap találkozik olyan párokkal, amelyek hiába próbálkoznak, nem jön össze a baba.

A babára várás és a sikertelenség hosszú távon nagyon megterhelő lelkileg. Kutatások szerint két-három év sikertelen próbálkozás után a párok depresszióra való hajlama olyan mértékű, mint egy rákos betegé. A munkám során azt tapasztalom, hogy ötből négy petesejt-donációban résztvevő pár külföldön próbálkozik, és a többségnek sikerül is a megtermékenyítés – mondta el a Zoom.hu-nak a meddőséggel foglalkozó pszichológus.

Az ivarsejt adományozás és a lombikprogram között az a különbség, hogy az utóbbinál a pár saját ivarsejtjeit használják, majd külső körülmények között történik a megtermékenyítés, és ha elindul az osztódás, beültetik a méhbe. Az ivarsejt-donáció során az egyik petesejtet vagy hímivarsejtet egy harmadik személy biztosítja.

A pszichológus rámutatott: nem csoda, hogy a női rokonok nem szívesen vesznek részt a petesejt-donációban. Egyrészt azért nem, mert a petesejt-leszívás előtt stimulálják a szervezetet – gyakorlatilag felturbózzák –, s ez a hormonokba is bezavar. A beavatkozás ráadásul növeli a korai petefészek-elégtelenség kockázatát (manapság egyre több harminc év körüli nőt érint ez a probléma). Másrészt a rokonok közötti petesejt-donáció etikai kérdéseket vet fel. Például egy unokatestvérnek nehéz lehet feldolgozni, hogy az ő petesejtjéből született gyermek nem az övé, de az is problémát okozhat egy család életében, ha egy szőke hajú családba sötét hajú gyermek születik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink