• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szilveszterkor több a tini a sürgősségin

Lapszemle Forrás: baon.hu

Már felkészültek a kecskeméti kórház sürgősségi osztályán, hogy néhány alkoholmérgezéssel bevitt tini náluk búcsúztatja az óévet.

Szilveszterkor a köhögésre, hasmenésre, hányásra panaszkodó középkorú és idős betegek mellett 5-10 ittas fiatal is fel szokott tűnni a kecskeméti megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályán (SBO). A gyakran 15-18 éves tinik zömében az éjféli pezsgődurrantásig sem jutnak el, hanem az elfogyasztott sok alkohol miatt az SBO munkatársaival kénytelenek ünnepelni és köszönteni az újévet - számolt be az elmúlt évek tapasztalatairól a baon.hu portáljának dr. Szabó István belgyógyász, kardiológus, sürgősségi szakorvos, az osztály vezetője.

Az SBO-n kikötő fiatalok sokszor már kora délután elkezdik a szilveszteri partit. A szervezetük nincs hozzászokva a tömény szeszekhez, a buli hangulatában pedig nem tudnak mértéket tartani. Ráadásul manapság dívik a „rohamivás", amikor rövid idő alatt fogyasztanak el nagy mennyiségű alkoholt. A lerészegedés különösen veszélyes lehet, ha a fiatal nem lakásban, hanem az utcán egyedül kóborolva lesz rosszul, hiszen öntudatlan állapotban kihűlhet egy fagyos éjszakán, de erőszak is könnyebben érheti. Az ittas ünneplőket általában a barátok viszik-kísérik be a kórházba a házibuliból, de előfordul az is, hogy bejelentés alapján a mentők mennek értük, nemegyszer az utcán „összeszedve" őket.

Az osztályon infúziót kapnak, melegítjük őket, vigyázunk rájuk. Az esetek 99 és fél százalékában a fiatalok reggelre jobban vannak. A legkellemetlenebb az az egészben, amikor fel kell hívni édesanyát, édesapát, és el kell nekik magyarázni, miért az SBO-n ért véget az éjszaka. Sajnos olyat is láttunk, hogy a szülő reggelig nem is érdeklődött, mi történt gyermekével - folytatta Szabó István, hozzátéve azt is, 18 év alatti gyermeket természetesen szülői felügyelet nélkül nem engednek haza.

Nagyon elgondolkodtató, hogy sokszor a tinédzserek – fiúk, lányok egyaránt – olyan szintű alkoholmérgezéses állapotban érkeznek be, hogy képtelenek a kontaktus-teremtésre, és a fájdalomingerre is alig reagálnak. Korábban ez talán nem volt jellemző ilyen számban – emelte ki Szabó István.

A sürgősségi osztály vezetője elmondta azt is, nem volt idejük lassítani a tempón év végén sem, sőt karácsonykor az átlagos munkanapok forgalmához képest még több, napi 90 beteg érkezett az SBO-ra, december 26-án a szintén az SBO-hoz tartozó háziorvosi ügyeletre pedig 110 páciens.

Korábban úgy éreztük, karácsonykor nálunk is nagyobb a nyugalom, de ez már a múlt. Jelenleg gyakorlatilag nincs különbség a munkanapok, hétvégék és ünnepnapok között. Karácsonykor is ugyanúgy jöttek délután 3 órakor több hetes panaszokkal betegek, mint normál hétköznapokon. Sokat dolgoznak a kollégák, de szerencsére a hazai viszonyokhoz képest a mi SBO-nk jól ellátott orvosokkal, így azért próbálunk megfelelő pihenést biztosítani minden munkatársunknak – emelte ki Szabó István.