• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szimulációs bemutató a füredi légimentőknél

Lapszemle 2018.07.15 Forrás: veol.hu Szerző:
Szimulációs bemutató a füredi légimentőknél

Rendkívül összehangoltan dolgozott a mentőszolgálat, a légimentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem egy szimulált balesetnél. 

Oszlopnak ütközött egy gyorshajtó a Balatonnál, a súlyos sérültet légi mentők szállították kórházba, ez történt egy szimulációs gyakorlaton a balatonfüredi légimentők nyílt napján, amikor egy áruházban a munkájukat bemutató vándorkiállítást is megnyitottak pénteken, írja a veol.hu.

Rendkívül összehangoltan dolgoztak: a mentőszolgálat, a légimentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem a balesetnél, amely a szimuláció szerint Balatonfüred és Csopak között, a 71-es számú úton történt. Gyorsan ment egy autós, emiatt kisodródott az útról, és oszlopnak ütközött. A balesetben a sofőr súlyosan megsérült, mentőhelikoptert hívtak hozzá. A sérültet játszó Csuja Imre színművésznek nem volt könnyű dolga a hőségben: várakoznia kellett a roncsban egy pléd alatt, nehogy a szilánkok újabb sérülést okozzanak neki, miközben a jármű tetejét levágták a tűzoltók, hogy a sérültet kiszabadítsák onnan. A mentéskor, ellátásánál Jászkuti Ákos orvos és Törőcsik Jenő mentőtiszt alaposan megvizsgálták, rögzítették minden porcikáját, oxigénmaszkot kapott, szakszerűen becsomagolták, speciális hordágyra helyezték, és úgy vitték a mentőhelikopterhez, amit Ács János helikoptervezető vezetett, aki közel ötven éve repül.

A sérült ellátásának, illetve a mentésnek minden egyes lépését Nyulasi László, a balatonfüredi lépmentők vezetője kommentálta a szép számú közönségnek. Beszélt arról is, hogy adott esetben a baleset bejelentőjének érdemes minél pontosabban beszélni a helyszínről, a körülményekről, a látottakról, hogy a 112-es segélyhívónál a mentésirányító minél pontosabban tudja megszervezni a mentést. Közölte, idén 340 feladat körül járnak. Elmondta, egy helikopter értéke 1,5 milliárd forintra tehető, 240 kilométerrel megy óránként, egy repülési perc húsz ezer forintba kerül. 

A nyílt napon már több megyében bemutatott vándorkiállítást is megnyitottak a miskolci, debreceni, veszprémi légimentő bázisok életéről, amelyeket a dolgozók készítettek munkájuk közben. Magyarországon hét légimentő bázis működik: Budaörsön, Balatonfüredem, Sármelléken, Pécspogányban, Szentesen, Debrecenben és Miskolcon.

Legolvasottabb cikkeink