• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szinte az egész rendszer a covidosok kezelésére állt át

Lapszemle 2021.03.19 Forrás: atv.hu
Szinte az egész rendszer a covidosok kezelésére állt át

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint már ki lehet mondani, hogy a kórházak túl vannak terhelve, kapacitás gondok is vannak.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint már ki lehet mondani, hogy a kórházak túl vannak terhelve, az elmúlt hetekben látszott, hogy extrém terhelés éri a fekvőbeteg osztályokat, olyan, amire eddig még soha nem volt példa. Balogh Zoltán az ATV Start című műsorában azt mondta: az elmúlt időszakban az intenzív osztályon kezelt és gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is megnőtt, néhány osztály kivételével az egész egészségügyi rendszer a koronavírusos betegek kezelésére állt át - ez azt jelenti, hogy szinte minden kórházi osztályon van olyan részleg, ami azoknak a covid-betegeknek a gyógyítását szolgálja, akik még nem szorulnak intenzív ellátásra.

Az elnök szerint nem lehet megjósolni, hogy mi lesz egy vagy két hét múlva, ugyanakkor szerencsésnek nevezte, hogy az a kórházi ágy leépítés, amely több országban is megvalósult, Magyarországon - bár voltak erre irányuló tervek - nem történt meg. Balogh Zoltán szerint talán ez lehet az egyedüli esély, hogy vannak még olyan háttérosztályok, például rehabilitációs osztályok, ahová most át lehet helyezni a hangsúlyt a covid-ellátásban.

A kórházi ágyak számánál is égetőbb kérdés viszont, hogy van-e elég szakdolgozó - az intenzív osztályokon a járvány miatt nagyon megnőtt a szakápolók terhelése, Balogh Zoltán szerint 4-6 helyett ma már 10-12 beteget lát el egy szakdolgozó, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel. Azt látni, hogy a létszámot segédápolói munkakörben olyan egészségügyisekkel töltik fel, akik például még tanulnak. Ők viszont nem szakápolók, csak kisegítőként lehet őket alkalmazni.

Azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók 5 százaléka nem írta alá az új munkaszerződést, Balogh Zoltán azt mondta: jelenleg az emberi erőforrás területén lenne szükség a legnagyobb fejlesztésre, ha ugyanis nincs megfelelő számú szakember, akkor nem lehet sikeresen védekezni a vírus ellen. Úgy látja, a kormánynak mindent meg kellene tennie azért, hogy azokat a dolgozókat, akik nem írták alá ezt a szerződést, vissza lehessen "csábítani", ehhez viszont bérrendezésre is szükség van.