• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szívbetegség: ezért maradhat évekig rejtve

Lapszemle 2022.06.22 Forrás: Egészségkalauz
Szívbetegség: ezért maradhat évekig rejtve

Eletveszélyes tévhit, hogy csak a középkorúaknak kell foglalkozniuk a szívük egészségével.

Még mindig a szív- és érrendszeri betegségek miatt halnak meg a legtöbben a világon. Szerepet játszhatnak ebben a kardiovaszkuláris problémákkal összefüggő tévhitek is - írja az egészségkalauz.hu.

A legtöbben tisztában vagyunk az egészséges életmód szabályaival, ennek ellenére sok olyan elterjedt tévhit van a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, melyeknek még a legtájékozottabbak is könnyen bedőlnek. Lássuk a leggyakoribbakat!

Ismerjük meg a szívbetegség tüneteit!

Sokan úgy gondolják például, hogy a magas vérnyomásnak vagy a magas koleszterinszintnek jól látható és érzékelhető tünetei vannak, például az, ha valakinek kipirul az arca vagy kidagadnak az erek a halántékán. A látványos tünetek azonban nem mindig ezekre a betegségekre utalnak, vagy ha összefüggésbe is hozhatóak ezekkel, általában már akkor jelentkeznek, ha már nagyon súlyos a probléma. A magas vérnyomásra és a magas koleszterinszintre egyaránt jellemző lehet, hogy évekig nem is tudunk ezek létezéséről, ezalatt viszont folyamatosan károsíthatják a szervezetünket. Minél korábban sikerül diagnosztizálni ezeket a problémákat, minél korábban kezdjük meg a kezelést, annál jobb esélyeink vannak arra, hogy sokáig megőrizhetjük az egészségünket.

Szintén sok a tévhit a szívroham, illetve az agyvérzés tüneteivel kapcsolatban is: a mellkasi fájdalmat vagy a szapora szívverést a szívroham csalhatatlan jelének tartják, vagy úgy gondolják, hogy a stroke egyik tünete a fejfájás. Valójában azonban a szívroham és az agyvérzés tünetei igen változatosak lehetnek, azok a problémák pedig melyeket egyértelmű jeleknek tekintünk, számos más betegségre is utalhatnak. Akár az életünkbe is kerülhet, ha valamilyen látványosan nagy tünetre várunk! Legyünk tisztában azzal, hogy olyan tünetek is utalhatnak problémára, amelyeket nem kötünk azonnal a szív- és érrendszeri problémákhoz.

Az természetesen igaz, hogy az idősebb korosztály tagjai, a dohányosok vagy a túlsúlyosak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy másokat ne érinthetnének a problémák! Szintén életveszélyes tévhit, hogy csak a középkorúaknak kell foglalkozniuk a szívük egészségével. A kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez fontos szokások elsajátítása már gyermekkorban elkezdődhet, és a fiatal felnőtteknek is érdemes rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon, hogy a betegségek rizikóját növelő tényezőket időben megállapíthassák és kezelhessék.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink