• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívritmusszabályzót kapott Kern András

Lapszemle Forrás: blikk.hu

Pacemakert kapott Kern András (65).

A Kossuth-díjas színművésznek hétfőn ültették be a szívritmus-szabályozó készüléket, s azóta remekül érzi magát, bár a színpadra még egy darabig nem térhet vissza. A Városmajor utcai klinikán feküdt, de már otthon van. Pihennie kell, amíg a sebe be nem heged, hisz a pacemakert műtéti úton helyezik el a beteg mellkasában. Kern állítja: helyzete messze nem olyan drámai, mint amilyennek látszik; jövő kedden a varratokat is kiszedik, a szívére pedig ezentúl az ügyes kis szerkezet vigyáz – írja a blikk.hu portálja.

– Az történt, hogy egyszer csak lelassult a pulzusom, kiderült, hogy a szívem a percenkénti 70–75 helyett mindössze 39-et ver – mondta a színész telefonon. - Elkeveredtem ezzel a problémával a Városmajor utcai szív- és érsebészetre, ahol Merkely Béla professzor nézegetett egy darabig, aztán úgy döntött, hogy belém tesz egy pacemakert, amely gondoskodik róla, hogy normális ütemben verjen a szívem. Azóta istenien vagyok, csak azért nem tudok játszani, mert meg kell várni, amíg beheged a sebem. Olyan ez, mint egy vakbélműtét; egy kis vágást ejtenek az emberen, amelyet aztán összevarrnak, de ezzel egy darabig nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni. Kedden kiveszik a varratokat, és a rá következő héten már újra játszhatok. Tudom, hogy mindenki megijed, ha szívzűrről hall, de nem olyan drámai ez az egész, ahogy az emberek gondolják. Mindössze hétévente kell elemet cserélni bennem, és akkor nem lesz baj – jegyezte meg Kern András.

Dr. Kóczán István kardiológus szerint évtizedekig is elélhet bárki pacemakerrel. A szakember elmondta: gyulladásos folyamat, vagy egyszerűen a kor hatására előfordulhat, hogy a szív ingerületvezető képessége megromlik, lelassul. Ilyenkor ültetik be a pacemakert, amely egy szabályozószerkezet. Két típusa is van, az egyik akkor kapcsol be automatikusan, ha a szívverés ritmusa percenként hetven alá megy, de vannak már fiziológiás pacemakerek is, amelyek még a fokozott terheléshez is alkalmazkodni tudnak – tette hozzá a szakember.