• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szívsebészből háziorvos: 25 év után váltott

Lapszemle 2019.07.08 Forrás: zaol.hu
Szívsebészből háziorvos: 25 év után váltott

A tudásom nem vész el,  a szív-érrendszeri betegségekről megszerzett ismereteimet a betegeim javára tudom fordítani.

A hét eleje óta a kiskanizsai, 10-es számú háziorvosi körzet betegeit dr. Vígh András főorvos látja el, aki 23 évnyi szívsebészet után váltott. A zaol.hu kérdezte.

– Huszonhárom évig dolgoztam a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztályán, ahova közvetlenül az egyetem után kerültem dr. Papp Lajos professzor úr hívására – idézte fel dr. Vígh András. – Hat évig dolgoztunk együtt, addig, amíg ő el nem ment Pécsre. Én maradtam Zalaegerszegen, ott szereztem meg az általános sebészeti, később a szívsebészeti szakvizsgát. Azóta szívsebész vagyok, előbb adjunktus, aztán 2008-ban főorvos lettem, most viszont úgy éreztem, váltanom kell. Életmódot akartam váltani, s erre a legjobb lehetőséget a háziorvosi feladatkör kínálta, ezért pályáztam meg a megüresedett kiskanizsai körzetet, melyet évtizedeken át dr. Dénes András vitt, aki nemrég nyugdíjba vonult. (...)

– Nem érzi úgy, hogy most ezt a tudást sutba dobja?

– Kevesen tudják, de a szívsebészek speciális tudása speciális életformát igényel. Az utóbbi hónapokban havi 13-15, úgynevezett behívós ügyeletet kellett teljesítenem, ami azt jelenti, hogy ha bent lévős ügyeletes voltam, akkor reggel fél 8-tól este 8-ig tartózkodtam a kórházban, s utána másnap reggelig készenlétet adtam, ha jött a telefon, mennem kellett. A másik változat szerint fél 8-tól fél 4-ig kellett bent lennem, majd aztán szintén telefonvégen másnap reggelig. Ám a szív esetében egy egyszerűbb beavatkozás is 3-4 órás műtétet jelent, ha viszont aortadisszekciót operálunk (azaz a szívből kijövő, kirepedt fő ütőeret állítjuk helyre), akkor 8 órán át is a műtőben vagyunk. És a 7-8 órányi műtéti időt úgy kell érteni, ha minden rendben van. Komplikációk esetén tovább tart a beavatkozás. Tehát ha valakit este vagy éjjel betoltak hozzánk a műtőbe, akkor az az éjszaka elúszott – s ilyen általában heti 2-3-szor fordult elő. Most másfél hónapos a második házasságomból született kislányom (az előző házasságomból 4 csodálatos, felnőtt gyermekem van, akiket nagyon szeretek), s az említett terhelést figyelembe véve talán nem csoda, hogy úgy döntöttem, itt az ideje váltani. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink