• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Szívvel-lélekkel a szívbeteg kicsikért

Lapszemle 2019.03.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Szívvel-lélekkel a szívbeteg kicsikért

Évente 850-900 gyermek jön világra veleszületett szívelégtelenséggel, 80 százalékuk szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igényel.

Az évente közel ezer életet megmentő Gyermekszívközpont néhány év alatt óriási fejlődésen ment keresztül, egyre összetettebb műtéteket is elvállalnak az orvosok, így ma már szinte nincs olyan szívfejlődési rendellenességgel született csecsemő, akin ne tudnának segíteni. A szülőknek mindeközben folyamatos jelenlétet biztosítanak a gyermekük mellett, és igyekeznek mindenről beszámolni nekik. A szakembergárda nemzetközileg elismert orvosokból és magasan képzett nővérekből áll, akik nem egy külföldi felkérést utasítottak vissza azért, hogy itt dolgozhassanak - írja a magyarnemzet.hu.

Belépve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) gyermekintenzív osztályára, hamar kiderül: a filmekben látott jelenetek meg sem közelítik azt a tempót és feszültséget, amelyet a valóság elénk tár. A kórtermekben nővérek sürögnek-forognak, az alapzajt az ő hangjukon, a szülők és orvosok halk beszélgetésén kívül a gyermekek állapotát mutató monitorok pittyegése adja. Néhány napos babák fekszenek az osztályon szívműtétre várva vagy azon frissen átesve. Ablonczy Lászlótól, az intézet gyermekellátásért felelős orvos igazgatójától megtudtuk: hazánkban évente 850-900 gyermek jön világra veleszületett szívelégtelenséggel, 80 százalékuk szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igényel.

A Gyermekszívközpont nemrég vált nagykorúvá, hiszen 2000-ben nyitotta meg kapuit, azóta folyamatos fejlődésen ment keresztül az országos centrum. A központ megnyílása óta sokkal többféle és sokkal bonyolultabb műtétet végeznek, így már alig van olyan veleszületett szívbetegséggel érintett gyerek, akit ne tudnának ellátni. Évente 250 szívkatéteres beavatkozást és 450-500 szívműtétet végeznek, ami azt jelenti, hogy az ilyen beavatkozást igénylő gyermekek 90 százalékát ebben az intézetben látják el. A központban tíz éve már gyermek-szívtranszplantációt is végeznek, ehhez csatlakozott nem sokkal később a gyermekkori műszívprogram is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink