• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szívvel-lélekkel a szívbeteg kicsikért

Lapszemle 2019.03.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Szívvel-lélekkel a szívbeteg kicsikért

Évente 850-900 gyermek jön világra veleszületett szívelégtelenséggel, 80 százalékuk szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igényel.

Az évente közel ezer életet megmentő Gyermekszívközpont néhány év alatt óriási fejlődésen ment keresztül, egyre összetettebb műtéteket is elvállalnak az orvosok, így ma már szinte nincs olyan szívfejlődési rendellenességgel született csecsemő, akin ne tudnának segíteni. A szülőknek mindeközben folyamatos jelenlétet biztosítanak a gyermekük mellett, és igyekeznek mindenről beszámolni nekik. A szakembergárda nemzetközileg elismert orvosokból és magasan képzett nővérekből áll, akik nem egy külföldi felkérést utasítottak vissza azért, hogy itt dolgozhassanak - írja a magyarnemzet.hu.

Belépve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) gyermekintenzív osztályára, hamar kiderül: a filmekben látott jelenetek meg sem közelítik azt a tempót és feszültséget, amelyet a valóság elénk tár. A kórtermekben nővérek sürögnek-forognak, az alapzajt az ő hangjukon, a szülők és orvosok halk beszélgetésén kívül a gyermekek állapotát mutató monitorok pittyegése adja. Néhány napos babák fekszenek az osztályon szívműtétre várva vagy azon frissen átesve. Ablonczy Lászlótól, az intézet gyermekellátásért felelős orvos igazgatójától megtudtuk: hazánkban évente 850-900 gyermek jön világra veleszületett szívelégtelenséggel, 80 százalékuk szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igényel.

A Gyermekszívközpont nemrég vált nagykorúvá, hiszen 2000-ben nyitotta meg kapuit, azóta folyamatos fejlődésen ment keresztül az országos centrum. A központ megnyílása óta sokkal többféle és sokkal bonyolultabb műtétet végeznek, így már alig van olyan veleszületett szívbetegséggel érintett gyerek, akit ne tudnának ellátni. Évente 250 szívkatéteres beavatkozást és 450-500 szívműtétet végeznek, ami azt jelenti, hogy az ilyen beavatkozást igénylő gyermekek 90 százalékát ebben az intézetben látják el. A központban tíz éve már gyermek-szívtranszplantációt is végeznek, ehhez csatlakozott nem sokkal később a gyermekkori műszívprogram is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink