• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szlávik nem ért egyet a szlovákiai tömeges teszteléssel

Lapszemle 2020.11.05 Forrás: forbes.hu
Szlávik nem ért egyet a szlovákiai tömeges teszteléssel

A koronavírus elleni vakcina komoly sikertörténet lesz még akkor is, ha sokféle van, és nem tudjuk, melyik lesz a befutó.

Minden szempontból rendkívüli helyzet a mostani: Szlávik János, a mostanra országszerte ismertté vált infektológus főorvos szerint egy minket is elérő világjárvánnyal az ő generációja még nem találkozott, de mint mondja, ilyenkor bújik ki az emberből az orvos. Jaksity György, a hazai tőkepiac egyik legelismertebb képviselője szerint lehet, hogy eljutunk oda, hogy drasztikusat kell majd lépni, ahelyett, hogy picit előbb léptünk volna. A vakcináról hasonlókat, a tömeges szlovákiai tesztelésről mást gondolnak. Tíz erős állítás a vírusválságról a legfrissebb Forbes páros interjújából.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a korábbi 15-20 ember helyett most 60-at irányít. Három ambulancia, fekvőbeteg osztályok, jelentősen megnövelt apparátus tartozik hozzá, a frontvonalból látja és kezeli a fertőzötteket.  

Az egészségügy kapacitáshatáráról és a járvány végéről:

„Ezt az egészségügyi közgazdászok könnyen ki tudják számolni, én azt mondom, a közelébe se szabad eljutni. Azt jól csináljuk, hogy plusz kórházakat építünk, de biztos, hogy a rendszer csak akkor működik, ha van hozzá személyzet. Én nem látom, hol a vége, csak remélem, nem érjük el még azt se, hogy a 80 százalék tele legyen. Senki nem tudja, meddig emelkedik az esetszám, a legtöbben most decemberre várják, én szeretném, ha már novemberben eljönne a plató.”

„A tesztelés akkor jó, ha van mellette erős kontaktkutatás és követés. Szlovákiában most mindenkit letesztelnek. Nem értek egyet vele, mert az antigén gyorsteszt egy rendkívül szűk periódust lát. Nálunk a mentősöknél jó helyük van, mert ők eleve beteg emberekhez mennek, megszűrik őket, mire beérnek a kórházba, ez nagyon hasznos. De tömeges szűrésre nem használnám.”

A vakcináról, mint lehetséges megoldásról:

„A gyógyszerfejlesztés egyértelmű zsákutca, évek kellhetnek még, miközben az oltás már itt van az ajtóban. Csöndben, óvatosan, halkan Indiában, Brazíliában és több európai országban is gyártják már a kísérleti vakcinákat. És amikor kijön a vizsgálatok eredménye, hogy márpedig ez jó, ott lesz milliószám a vakcina. Először nyilván a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és azok kapják, akik azért felelősek, hogy az ország működjön. A vakcina egy komoly sikertörténet lesz még akkor is, ha sokféle van, és nem tudjuk, melyik lesz a befutó.” 

 

Legolvasottabb cikkeink