• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szó szerint a levegőben van egy újabb járvány kitörése

Lapszemle 2019.06.22 Forrás: 24.hu
Szó szerint a levegőben van egy újabb járvány kitörése

Az evolúciósan megedzett védekezőképesség hiányzik belőlünk, amikor új kórokozókkal találkozunk.

A globális emberi tevékenység és a klímaváltozás annyira megkeveri a természet „rendjét”, hogy csak a bizonytalanság biztos. No és az, hogy e tényezők melegágyává válhatnak egy újabb járvány kialakulásának Európában és Magyarországon is. A 24.hu Dr. Garamszegi László Zsolttal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatójával beszélgetett.

A szúnyogok által terjesztett betegségek megjelenéséhez, akár járványok kialakulásához alapvetően több tényező szükséges. Az egyik alapvető feltétel a kórokozót terjesztő vektor, azaz adott szúnyogfaj nagyobb arányú elterjedése és rendszeres fizikális kapcsolata az emberrel csípések révén. De emellett ugyanúgy fontos, hogy az élősködő organizmus (maga a vírus vagy parazita egysejtű) is beérkezzen és stabilan megtelepedjen az országba, ami egy másik folyamat.

Az emberek globális méreteket öltő és hihetetlen tömegben történő mozgásával utóbbi gyakorlatilag folyamatosan adott: nem tudhatjuk, milyen mikroszkopikus lények érkeznek nap mint nap hazatérő turistákkal. De akár más biológiai gazdák, például madarak – ha a nyugat-nílusi láz kórokozójára gondolunk – is nagy szerepet játszhatnak a különböző parazita fajok kontinensek közti mozgásában.

A hordozók, vagyis a szúnyogok tömegéről pedig a többnyire a klímaváltozás „gondoskodik”, de a kereskedelmi árumozgatások szerepe sem elhanyagolandó. Az egyre melegebb idő, a csapadékviszonyok megváltozása a szúnyogok fejlődését nagymértékben elősegíti, de a megnyúlt tenyészidőszak a több generáció kialakulásának is kedvez egy szezonon belül.

De nem is feltétlenül kell új törzseknek kialakulni, látszólag ártalmatlan paraziták is veszélyessé válhatnak egy új környezetben. A maláriára, nyugat-nílusi lázra, zikára vagy usutura az európai emberek védekezőrendszere nincs felkészülve, ahogy Garamszegi László fogalmaz: az immunológiailag naiv szervezeteknek számítunk, a származási helyükön az ottani gazdapopuláción edzett paraziták nagyobb kárt tudnak bennünk tenni - mondta a biológus. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink