A Mintamenza programhoz csatlakozott a lakiteleki intézményeket ellátó konyha is.
Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program szakmai vezetője szerint a cél az, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek az ételek és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák – írja a baon.hu portálja.
Mintamenzán fő az étel a lakiteleki óvodásoknak és iskolásoknak. A Laki-konyha Kft. látja el a gyermekétkeztetési feladatokat a nagyközségben. A menzán tányérra kerülő ételek sok tekintetben eltérnek a korábban megszokottól. „Reform ételeket" is főznek a gyerekeknek. Több gyümölcsöt, zöldséget kapnak, kevesebb sót, cukrot és tartósítóval ellátott anyagot használnak fel a főzés során.
Nem lehet egyik napról a másikra teljes egészében átállni, mert még az idősebbek is idegenkednek tőle, nem csak a gyerekek – emelte ki Tóthné Balla Mária ügyvezető, aki maga is szakács. Nemrégen például gerslit, azaz árpagyöngyöt főztünk, de szinte senki sem ismerte. A csicseriborsó-levesről viszont jó visszajelzések érkeztek. Sok mindennel kísérletezünk, hogy változatosabbá tegyük az étkeztetést. Közétkeztetésben azért szerepelnek oly ritkán a reformételek, mert sokkal drágábbak, mint a hagyományos ételek – tette hozzá az ügyvezető.
Tóthné Balla Mária hozzátette azt is, amit tudnak, kistermelőktől vásárolnak meg, a kenyeret és a pékárut is a helyi vállalkozótól vásárolják. A Mintamenza program diktálta szemléletváltozás hatszáz ember étkezési szokásait befolyásolja, ugyanis a 450 gyerek mellett 150 felnőttnek is főznek.