• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szokni kell az új ízeket

Lapszemle Forrás: baon.hu

A Mintamenza programhoz csatlakozott a lakiteleki intézményeket ellátó konyha is.

Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program szakmai vezetője szerint a cél az, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek az ételek és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák – írja a baon.hu portálja.

Mintamenzán fő az étel a lakiteleki óvodásoknak és iskolásoknak. A Laki-konyha Kft. látja el a gyermekétkeztetési feladatokat a nagyközségben. A menzán tányérra kerülő ételek sok tekintetben eltérnek a korábban megszokottól. „Reform ételeket" is főznek a gyerekeknek. Több gyümölcsöt, zöldséget kapnak, kevesebb sót, cukrot és tartósítóval ellátott anyagot használnak fel a főzés során.

Nem lehet egyik napról a másikra teljes egészében átállni, mert még az idősebbek is idegenkednek tőle, nem csak a gyerekek – emelte ki Tóthné Balla Mária ügyvezető, aki maga is szakács. Nemrégen például gerslit, azaz árpagyöngyöt főztünk, de szinte senki sem ismerte. A csicseriborsó-levesről viszont jó visszajelzések érkeztek. Sok mindennel kísérletezünk, hogy változatosabbá tegyük az étkeztetést. Közétkeztetésben azért szerepelnek oly ritkán a reformételek, mert sokkal drágábbak, mint a hagyományos ételek – tette hozzá az ügyvezető.

Tóthné Balla Mária hozzátette azt is, amit tudnak, kistermelőktől vásárolnak meg, a kenyeret és a pékárut is a helyi vállalkozótól vásárolják. A Mintamenza program diktálta szemléletváltozás hatszáz ember étkezési szokásait befolyásolja, ugyanis a 450 gyerek mellett 150 felnőttnek is főznek.