• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tíz megváltozott munkaképességűből csak kettő dolgozik

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A közel 800 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatási aránya 18%.

A jogszabályi környezet és a foglalkoztatási-támogatási rendszer továbbra sem segíti hatékonyan a fogyatékossággal élő emberek bekapcsolódását a munka világába – állapította meg Székely László ombudsman a Méltó kezdet elnevezésű vizsgálat keretében. Így a fogyatékkal élők alaptörvényben deklarált védelme és az egyenlő bánásmód követelménye nem valósul meg maradéktalanul. Az alapjogi biztos ezért a nemzetgazdasági miniszter és az emberierőforrás-miniszter intézkedését kérte – írja a Világgazdaság – online.

A vizsgálatban kiderült, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok alacsony foglakoztatási rátájának az iskolai végzettség hiánya mellett az az oka, hogy egyes szakiskolák képzése elavult, és nem igazodik a munkaerőpiac valós igényeihez.

A KSH legutóbbi 2012-es felmérése szerint tíz megváltozott munkaképességűből mindössze kettő dolgozik. A foglalkoztatottság lehetősége inkább csak azok számára adott, akiknek olyan típusú tartósan fennálló betegségük, egészségi problémájuk, funkcionális zavaruk, illetve egyéb korlátozottságuk van, amely a munkavégzésben csak kevésbé akadályozó.

Az érintettek egészségkárosodásuk leggyakoribb okaként (65%) mozgássérülést, végtagok vagy ezek részeinek hiányát, bénultságot jelöltek meg, ezt követik a tartós vagy krónikus betegségek (58%), illetve a nagy betegségek (daganat, transzplantáció – 31,3%) előfordulása.

A KézenFogva Alapítvány „Ránk számíthatsz a munka világában!" akkreditált programja 200 fő megváltozott munkaképességű inaktív és védett szervezeteknél foglalkoztatott személy munkába állítását célozza meg – nyilatkozta az alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatás vezetője. Fehér Miklós elmondta, hogy a sikeres elhelyezkedés érdekében a munkavállalók fele nyílt munkaerő-piaci integrációjukat elősegítő komplex vagy célzott fejlesztésben részesül. A program két éve alatt negyedük nyílt munkaerő-piaci szolgáltatóknál kap állást.

Fehér Miklós szerint a munkavégzés fontossága a programjukban nemcsak a fizetésről szól, hanem az emberi kapcsolatokról, a közösségről is.