• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szombathely ismét rekorder tömeges újraélesztésben

Lapszemle Forrás: vaol.hu

A "segítés városa" visszahódította a rekordernek járó címet.

Sikeres volt a tömeges reanimációs csúcskísérlet, soha ennyien nem gyakorolták egy időben az újraélesztést. Az újraélesztés világnapján hatszázan vettek részt a sportházban megrendezett rekordkísérletben. Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Keringésmegállásnál minden egyes percben tíz százalékkal csökken a túlélési esély, ezért fontos a gyors és szakszerű beavatkozás. A 2011-ben indult "Segítés városa program" legfőbb célja, hogy minél többen megtanulják az újraélesztés helyes technikáját. 2013-ban százötven résztvevővel Szombathely állította be elsőként a tömeges újraélesztés rekordját. Ezt idén augusztusban száznyolcvan bábuval és négyszáz fővel Dunaújváros döntötte meg – írja a vaol.hu

Az újraélesztés világnapján mindennél több embert megmozgató, nagyszabású rekordkísérletet szerveztek, amelyben kétszáz bábu és hatszáz fő vett részt. Teljesen megtelt a sportház, az összes önkormányzati intézményből, bölcsődékből, óvodákból, iskolákból, múzeumokból, a Polgármesteri Hivatalból érkeztek dolgozók, továbbá mások mellett a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is regisztráltak a rekorddöntésre. "Igazi összefogás eredménye ez a rekordkísérlet. Nem az a lényeg, mekkora tömeg gyűlik itt össze, hanem a szellemiség, amit ez az esemény képvisel. Azt szeretnénk, ha Szombathelyen olyan emberek élnének, akiknek a gondolkodásának alapeszméje a segítés" – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester.

Levetítették a Szombathelyei Médiaközpont által készített, az újraélesztés helyes technikáját bemutató oktatófilmet, majd rövid gyakorlás után következhetett a csúcskísérlet: egy bábunál egymást váltva hárman végezték a mellkaskompressziókat és a befúvásokat összesen kilenc percig. A színpadon Köcse Tamás vezető mentőtiszt diktálta a ritmust, közben a mentőszolgálat dolgozói jártak körbe, és figyelték, ki mennyire szakszerűen alkalmazza a technikát. A csúcskísérlet sikeres volt, ezt Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora jelentette be, aki végig jelen volt. "Szombathely hozta be a rekordok történetébe a tömeges újraélesztést, ami azon túl, hogy látványos megmozdulás, egyfajta küldetés is. Senki sem bliccelt, mindenki tisztességgel végezte az újraélesztést, így Szombathely ismét rekorder, amihez gratulálok" – mondta.