• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szövetség a sürgősségi ellátásért

Lapszemle Forrás: Elitmed.hu

A jól működő sürgősségi rendszerek széthullásához vezethet, hogy a válságmenedzselés közben elmarad a szakmai kommunikáció.

A sürgősségi ellátás nem szakma, hanem szemlélet – véli a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület (MSOTKE), amelynek elnöke, dr. Berényi Tamás a múlt héten levélben kereste meg a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökét, Rácz Jenőt. Az Egyesület szerint ugyanis hiba, hogy a szakma képviselői csak lokálisan és nem a rendszer szintjén találkoznak a kórházvezetőkkel, így most szorosabb együttműködésre törekednének az MKSZ-szel, hogy végre a helyén kezeljék a sürgősséget, amely az MSOTKE szerint az egész ellátórendszert leképezi - olvasható az Elitmed.hu portálon.

A sürgősségi ellátórendszer tervezett fejlesztésének koncepciója a Semmelweis Tervben is megfogalmazódott, a közös irányításra helyezve a hangsúlyt. A modell bevezetésével rövidülnének és egyértelművé válnának a betegutak, s kevesebb lenne az ellátórendszer felesleges igénybevétele. Az egykapus elv alapján működne mind a mentés, mind pedig a kórházi ellátás, az egészségügyi intézményekbe csak a sürgősségi osztályon keresztül lehetne bejutni, innen irányítanák tovább a betegeket a megfelelő ellátási szintre, osztályra.
Ugyanakkor az MSOTKE arra mutat rá, hogy a kórházi szakterületeket izolálják a menedzsmentből, véleményüket nem hallgatják meg. Bár azt elismerik, hogy a szakmapolitika évek óta jelöli a sürgősségi ellátás hangsúlyát, azonban mégsem támogatják azt fontosságának megfelelően, holott a sürgősségi ellátás nem egy szakterület, hanem egy, a Világban, így az EU-n belül is hangsúlyosan képviselt ellátási szemlélet, amely megoldást nyújthat a XXI. század egészségügyi ellátásával szemben állított kihívásokra.

A jól működő sürgősségi rendszerek széthullásához vezethet, hogy a válságmenedzselés közben elmarad a szakmai kommunikáció, a pontos helyzetelemzés és így az erre alapuló beavatkozás is hibás lesz. Pedig az MSOTKE szerint a válság egy pozitív kimenet lehetőségét is megteremti, de csak akkor, ha a vélt vagy valós rövidtávú érdekek mentén nem hagyják érintetlenül a belső hatékonyság javulását gátló struktúrákat.

Legolvasottabb cikkeink