• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sztrájkra készek a háziorvosok

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) honlapján megjelent a sztrájk menüpont.

Éves értekezletüket tartották hétfőn a somogyi háziorvosok a Kaposi Mór Oktató Kórház jóvoltából az új műtéti tömbben, ahol közülük mintegy hetvenen hallgattak szakmai előadásokat. Homeopátiáról esett szó először, az unióban 45 ezer orvos használja ezt a sokat bírált, mégis kedvelt kiegészítő gyógymódot, később a kombinált bétablokkoló-alapú hipertónia-kezelés is kivetítőre került. Mindkettő életbevágóan fontos téma, azonban a nyilvánosságot a bérfeszültség érdekelte. Nem véletlenül – írja a Somogyi Hírlap – online.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) honlapján megjelent a sztrájk menüpont. A nyitólapon Magyarország új csődterve felirattal parodizálják az Új Széchenyi Tervet, és egy felhívással: „Kedves betegeink! Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a legközelebbi orvos és szakdolgozót az alábbi térkép kékkel jelölt országában (uniós nyugati tagállamok, a szerző) találja! A helyzet nem hétköznapi tehát.

Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvos Kamara somogyi szervezetének elnöke sem titkolja: a következő hetek tárgyalási meghatározzák a magyar alapellátás közeljövőjét. Az ágazat ugyanis kimaradt az egészségügyi bérrendezésből, mely 86 ezer orvos és szakdolgozó számára ígér érezhető béremelést, sokak szerint bizonytalan forrásból egyébként, mert a reformok ugyanis első körben pénzbe kerülnek, a népegészségügyi termékadó pedig túltervezett. De legalább ígéretet kapott a járó- és fekvőbeteg-ellátás, szemben a háziorvoslással.

Erre az esztendőre 30 %-os ultimátumot fogalmazott meg a FAKOOSZ, ennyivel kellene emelni a finanszírozást, amit magam is reálisnak gondolok – nyilatkozta Andrásofszky Zsolt főorvos, aki szerint a somogyi kollégák eltökéltsége tükrözi az országos átlagot. Csakhogy munka mellett nem érnek rá, különösen a leterhelt, aprófalvas térségekben gyógyítók demonstrációkat tervezni-szervezni.

Az elnök a „sztrájk" érzékeltetésére a betegellátást nem érintő, de kényelmetlenséget okozó munkalassítást említette mint elképzelhető nyomásgyakorló eszközt: jogosítványhoz az orvosi vizsgálatra fél éves időpont. Az orvosi elhivatottsággal nehezen egyeztethető más fellépés, bár az is tény: kenyeret lelkesedésre nem adnak a boltban. A szakma elöregedése, az elvándorlás, a betöltetlen praxisok arra mutatnak rá: ha nem kérnek erélyesebben, az veszélyezteti legjobban a magyar egészségügy alapját a háziorvoslást.

A FAKOOSZ a költségvetési forrásokat érintő elvárásai között a következő két évben 40 és 50%-os, majd inflációs emelést kér. Megszüntetnék a „felfaló hatósági árazási" mechanizmust, szerintük az OEP ugyanis uzsorási szerződéseket köt velük, amiről egy hónapja az ombudsmantól kértek normakontrollt. A cégautóra adómentességet kérnek útnyilvántartási kötelezettség nélkül, s a szakdolgozói létszám bővítését is szorgalmazzák praxisonként legalább kettőre. Az iskolaorvosi tevékenység és a nem kötelező oltások szerződéses-díjazásos helyzetének rendezése is rajta van a bőséges restanciaállományt összegző listán. A recept vélhetően az egészségügyi kormányzatnál, de a toll a nemzetgazdaságinál. A kincstár alighanem csak egy háziorvosi javaslatnak örülne (miután a többi miatt kisírná magát): az indokolatlan ügyeleti hívások miatt költségtérítési kötelezettséget vezetnének be a háziorvosok.

S hogy az önkormányzatok se örüljenek, a szerződések egységesítése mellett az iparűzési adóval megegyező összegű éves működési támogatást kérnének tőlük. Összetett a rendszer betegsége, a kezelés sem lehet meglepően egyszerű – így összegzi véleményét a cikk írója.