• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűkében a vérnek: rendkívüli behívás a kaposvári ellátóba

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Vér a gyógyításhoz mindenkor kell, de most a közlekedési körülmények miatt különösen.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kaposvári ellátójából telefonon keresik meg a véradókat ezekben a napokban, mert az elmaradt kitelepülések miatt pótlásra szorulnak a készletek. Németh Ildikó, a területi vérellátó vezető főorvosa elmondta: a vérigény nem csak folyamatos, de egyre nagyobb is, miután az orvostudomány fejlődése mellett a kaposvári kórház bővülő kompetenciái miatt is több fogy. Eközben a tavalyi 8800 egység ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól. Törzsvéradók és leendők: karral előre, üzeni a rendkívüli behívás – számol be róla a sonline.hu portálja.

A vér élő szövet, felhasználási ideje kötött, így ha a véradás nem folyamatos, előadódhatnak problémák. Ezért örökösen felszínen kell tartani a szükséget, mert vér minden hónapban, minden héten, minden nap kell. Aki vért ad, a lelkiismerete megnyugszik, teljes joggal, de tudni kell, e megnyugvás is csak ideig-óráig lehet érvényes – húzta alá Németh Ildikó, a rendkívüli behívásra reagálva.

A véradási kedv épp csak elég ahhoz, hogy kielégítse a betegek igényeit, de ha nem maradna folyamatos, akkor az ellátás problémás lenne. Egyre fejlettebb a tudomány és a hemoterápia is fejlődik, így egyre több beteget egyre nagyobb időtávban kezelnek a kórházak. Mindehhez több vér és több véradó kellene. Úgy lenne méltányos, ha nem kis számú véradóval találkoznánk egyre többször, hanem többen éreznénk fontosnak az ügyet – tette hozzá a területi vérellátó főorvosa.

A portál úgy értesült, hárommilliárdos beruházás indul a régióban: korszerű vér- és vérkészítménygyártás megvalósítására alkalmas regionális vérellátó központok épülnek Pécsen és Szegeden. Előbbiben dolgozzák föl a kaposvári ellátó által gyűjtött egységeket. A központok az egészségügy struktúra-átalakítása céljait is támogatják, így a progresszív ellátás legmagasabb szintjén lévő egyetemi klinikák közvetlen ellátását is. A vérkészítménygyártás 2014-ben indulhat.

Aki teheti, jelentkezzen az új kórházi D-tömb magasföldszintjén, ahová tavaly költöztek. Somogyban három ellátó működik, a megyeszékhely mellett a siófoki és a nagyatádi. A Kaposvárhoz tartozó területen 2012-ben mintegy 8800 egység (egy egység 4,5 deciliter) vért adtak, ami ezerrel maradt el a kívánatos, a napi hiányproblémáktól mentesítő megelőző évi szinttől. A biztonságos ellátáshoz évente mintegy 500 ezer egységre van szükség. Vért adni 56 naponta lehet, évente egy férfi öt, egy nő négy alkalommal nyújthat segédkezet – emeli ki a portál.

A kaposvári ellátó a február 2-án farsangi Dorottya-program idején a Kossuth-térnél található "Haza kis polgárainak" emelt iskolaépületben várja a tömegeket 13-17 óra között. A formabontó véradáson fánkillat terjeng majd – fűzi hozzá a portál.