• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szükséges, hogy az emberek is elkezdjenek kiállni a jogaikért

Lapszemle 2024.08.21 Forrás: hirklikk.hu
Szükséges, hogy az emberek is elkezdjenek kiállni a jogaikért

A beteg írásban is tiltakozhat, ha abban a műtőben, ahol műteni fogják, 25 fok feletti a hőmérséklet.

Az egészségügyi államtitkár megértést és türelmet kér a kórházakban a hőségtől kialakult „kellemetlen” állapotok miatt. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke hőmérsékletet mér és posztolja közösségi oldalán. Csak a civilek azok, akik tesznek is a megoldásért: klímákra gyűjtenek, beszerelik azokat, ahogyan azt tette öt évvel korábban Orosvári Zsolt is. Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász azt javasolja, hogy a betegek forduljanak Strasbourghoz az elvárható minimumot sem elérő egészségügyi ellátás miatt. De milyen jogi lehetőségei vannak itthon egy betegnek és hozzátartozóinak? – ezt kérdezte a hirklikk.hu Szepesházi Péter ügyvédtől.

Ahogy elkezdődött a nyár, sorra mondták fel a szolgálatot a kórházi klímák. Műtétek, onkológiai kezelések maradtak és maradhatnak el, és a kórházi osztályokon sem jobb a helyzet. A kormány és az egészségügyért felelős államtitkár szerint nincs is akkora baj, mint ahogyan azt az ellenzéki média állítja, hiszen a kormány mindent megtesz és Magyar Péter is csak azért járja a kórházakat hőmérővel a kezében, mert politikai hasznot akar szerezni. 

A Tisza Párt elnöke kórházlátogatásaival és az ott mért majd 40 fokos hőmérsékletekkel, vagyis a klímahelyzettel kapcsolatban valóban folyamatosan „képben van”, de azt, hogy mégsincs minden rendben a magyar egészségügyben az is bizonyíthatja, „slágertéma” lett, éppen melyik kórházban milyen osztály szűnik meg, vagy most – a klímák meghibásodása miatt – hol maradnak el műtétek, onkológiai kezelések. 

...

Szepesházi Péter a Hírklikk kérdésére azt mondta, hogy az embereknek joguk van arra, hogy a járulék fizetéséért cserébe megfelelő színvonalú, biztonságos és hatékony egészségügyi ellátásban részesüljenek. Ha ez nincs így, akkor a hőségben fekvő beteg írásban is tiltakozhat a körülmények miatt. Sőt, az ellen is, ha tudomására jut, hogy abban a műtőben, ahol őt is műteni fogják, 25 fok feletti a hőmérséklet. Hiszen már 2019-ben is nyilvánossá vált az országos tisztifőorvos módszertani leveléből, hogy ennél nem lehet magasabb a hőmérséklet. Ugyanis az már fertőzésveszéllyel jár. Ha viszont ilyen körülmények között műtötték meg és abból neki valamilyen problémája adódott, valamilyen kórházi fertőzést kapott, rosszabb esetben el is halálozott, akkor műhiba pert is indíthatnak az adott kórház ellen és kártérítést követelhetnek. Ilyenkor nem az orvos felel a körülményekért, hanem az intézmény, amelynek a magatartása vezetett a hibához. 

Amibe egy olyan bíró, aki fél a hatalomtól beleköthet, az az, hogy a „megfelelő ellátás” nincs az Alaptörvényben definiálva. De ha a szakkönyvek leírják, hogy jobb vagy muszáj 26 fok alatti hőmérsékletben műteni, már mérlegelési kérdés, ami persze szintén a bírótól függ. Viszont mindenképpen jogellenes – magyarázta az ügyvéd.

További részletek a cikkben.