• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szülés orvosok nélkül

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A minisztérium munkatársa érzékeltette, hogy változni fog az otthonszülést szabályzó rendelet.

„Mitől szül a magyar nő, illetve miért nem szül?" – ezt a kérdést tették föl néhány napja szülészek, bábák és döntéshozók egy nyilvános kerekasztal-beszélgetésen. A kormányt élénken foglalkoztatja ugyanis, milyen okok állnak a tragikusan alacsony születésszám mögött - számolt be róla a Népszabadság.
Előkerült a bölcsődei, óvodai ellátás hiánya, a nők kiszolgáltatott munkaerő-piaci helyzete, az atipikus, vagyis a kisgyerekkel könnyebben összeegyeztethető munkaformák (ilyen például a részmunkaidő) hiánya, a házimunkák egyenlőtlen elosztása, a hagyományos, patriarchális társadalom értékrendjének mozdulatlansága.

Görbicz Adria bába szerint a születésszám visszaesése jelzi, milyen a nők megítélése a társadalomban, menynyire tartják értéknek a gyereket. A bába húszéves tapasztalata alapján elmondta, hogy az otthon, háborítatlanul szülő nők lényegesen több – gyakran négy-öt – gyereket vállalnak, mint azok, akik kórházban szültek. Az otthon szülést választók közül többen egy korábbi traumatikus kórházi szülés miatt fordulnak a bábai szemléletmóddal kísért szülés felé.

Arra a szaktudásra, amit a szülésznő tud, támaszkodnunk kell, a szülészorvosoknak át kellene adniuk az alacsony kockázatú szüléseket a szülésznőknek. Úgy látom, hogy erre nyitottak az orvosok is – fejtette ki Horváth Ildikó, de Csákány György ezt vitatta:
– Elég nagy az ellenállás a szakmában emiatt. A szülésznők nem a meglévő kompetenciájuknak megfelelő, hanem annál alacsonyabb szintű munkát végeznek, ez a magyar egészségügyi rendszer sajátja – mondta a szülészorvos, akinek vezetése alatt egyedülálló módon a Jahn Ferenc Kórházban ma már a szülések hatvan százalékánál nem találkoznak a szülő nők orvossal

S hogy miért nem követik ezt a példát más kórházak? – Természetesen a paraszolvencia, a pénz miatt – felelt nyers őszinteséggel Csákány György.

Geréb Ágnes (jelenleg házi őrizetben lévő szülészorvos, független bába - a szerk) videoüzenetben foglalta össze, mi a véleménye az egy éve hatályba lépett rendeletről, amely az otthon szüléseket szabályozza. Geréb Ágnes szerint a rendeletből árad, hogy akik megalkották, „meg akarták védeni az anyákat a bábáktól". A jogszabályból süt az a bizalmatlanság, amely nem tekinti biztonságosnak az otthon szülést, és nem bízik a bábák szakmai felkészültségében. A rendelet alapján ki vannak zárva azok ebből a lehetőségből, akiknek nincs pénzük.

A minisztérium munkatársa ugyanakkor azt érzékeltette, hogy a rendelet változni fog.

További részletek a teljes cikkben