• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szülni a nyugdíjért, negyven felé

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Minél idősebb az anya, annál nehezebben megy a szülés.

Ha a harminc éven felüli nőket újra gyerekvállalásra készteti egy bevezetendő új nyugdíjszámítási rendszer, mindenképpen szükséges a genetikai szűrések rendszerének fejlesztése – véli a nőgyógyász. Újra előkerült az eddigi legvitatottabb intézkedéscsomag-tervezet: a KDNP 2007- ben megjelent nyugdíjtervezetével szinte azonos a Népesedési Kerekasztal új nyugdíjszámítási javaslata. E szerint az egyébként alanyi jogon járó és mindenki által járulékok formájában előre befizetett nyugdíj összege a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjai számára attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és ők milyen iskolai végzettséget szereznek. Vagyis hiába fizetik évek óta a járulékot, ha nincs vagy csupán egy gyermekük van, jóval kevesebb összegre számíthatnak, mint azok, akik két gyermeket nevelnek. Három gyerekért viszont extra nyugdíj járna. Utánanéztünk, a bevezetése milyen következményekkel járna – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A megvalósítás csak részben felmenő rendszerű – érinti azokat is, akik már kifelé haladnak a gyerekvállalási korból. A tervezet ugyanis mindenkire vonatkozna, aki 1979 után született. Vagyis a most 35 éveseket is arra „kötelezi", ha meg akarnak élni nyugdíjasként, vállaljanak gyereket – nők esetében ugyebár, hogy szüljenek. Márpedig – ahogyan nőgyógyászok fogalmaznak – ez a huszonévesek sportja.

Minél idősebb az anya, annál nehezebben megy a szülés – mondta el Sári Tamás szülész-nőgyógyász. Azt szoktuk javasolni a nőknek, hogy az első gyereket 30 éves kor előtt hozzák világra, az utolsót pedig 37 éves koruk előtt. Utóbbi az az életkor, ami felett már figyelemre méltó a kockázati aránya a beteg gyermek születésének, nem beszélve arról, hogy a változó kor akár már 42 évesen elkezdődhet. Csakhogy – folytatta Sári Tamás –, ha a javaslat alapján egy 35 éves nő most családbővítésbe fog, jó eséllyel kicsúszik a 37 éves korhatárból. Az idő előrehaladtával a női és a férfi ivarsejtek is károsodhatnak, ami bármely kromoszómabetegséget magával hozhat. Ezek közül a legismertebb a Down-kór. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mostaninál jóval több beteg gyerek születhet, inkább azt, hogy megnőhet a fejlődési rendellenességek miatt megszakított terhességek száma – emelte ki a szakember, aki szerint egy ilyen rendszer bevezetésével mindenképpen együtt kellene járnia a genetikai szűrések fejlesztésének. – Jelenleg a tb a magzatvíz-mintavételt támogatja, amelyet minden 37 év feletti anyánál el is végzünk. Ez azonban a vetélés kockázatával jár. Hozzáférhető már vérvizsgálat is, amely szinte ugyanilyen pontossággal kimutatja a magzati kromoszóma-rendellenességeket, és nem veszélyezteti a magzatot, ez azonban 180 ezer forintba kerül.