• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szűréssel csalják lépre a vevőket

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

Egyre kifinomultabb módszerekkel csalogatják az árubemutatókra a közönséget. A legújabb ajánlat az egészségügyi szűrés.

A szórólapos toborzásnak már vége. A becserkészésre váró, általában idősebb korú résztvevőket telefonon hívják fel, majd postai úton névre szóló meghívót küldenek. Most már nem mosóport, mosogatószert, öblítőt adnak ajándékba, hanem ingyenes szűrővizsgálattal csalogatnak – számol be róla a Tolnai Népújság – online. Ez a legújabb módszerrel becsomagolt árubemutató.

A szervezők szerint az egészségügyi szűrés értéke 20-30 ezer forint, amely a résztvevőknek ingyenes, ha a meghívót bemutatják. Van olyan cég, aki még arra is felhívja a figyelmet, hogy „a szűrések előtt két órával mellőzze a dohányzást és az alkoholfogyasztást, valamint hogy a TAJ kártyáját mindenki hozza magával".

A megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének két dolgozója részt vett egy ingyenes élet-egészség napon, ahol csontozatállapot felmérést, idegrendszeri mérést, szív- és érrendszer állapot mérést, mozgásszervi állapot mérést, vércukorszint mérést, vérnyomásmérést ígértek. A felügyelőket nem, a résztvevők egy részét meglepetésként érte a helyszínen az a felismerés, hogy ez bizony egy árubemutató. Az előadó elmondta, hogy a „szűrésen" a részvétel teljesen önkéntes.

Húsz nagyon egyszerű kérdésre kellett válaszolni, mint például: életkor, testmagasság, testsúly, vérnyomás, dohányzási szokások, sportolási szokások, lépcsőzésnél hányadik emeleten fogy el a levegő, hányszor kell kimenni a mosdóba egy éjjel, vannak-e ízületi fájdalmai, szárad-e a szája, stb. A bemondott adatokat elküldték e-mailben egy orvosnak, aki az árubemutató előadás végére megküldte a diagnózist, amit minden résztvevő megkapott – írja a lap.

A helyszínen nem történt semmiféle mérés, valószínűleg azért, mert erre a vállalkozásnak nincs meg a szükséges engedélye – emeli ki a lap, amely azt is megírja, a megkapott diagnózison pedig a cég feltünteti a bűvös mondatot „ez a kiértékelés nem tekinthető orvosi diagnózisnak, amennyiben pontos diagnózist szeretne, keresse fel háziorvosát", ami azt jelenti, hogy semmit sem ér... A termékbemutatón egyébként pulzáló mágnes terápiás matracot és párnát árultak „kedvezménnyel", közel négyszázezer forintért. A kereskedelmi forgalomban lényegesen – akár ötödével – olcsóbban lehet ezeket a termékeket megvásárolni.

Legolvasottabb cikkeink