• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Szúrnak, akit érnek a nyitásért

Lapszemle 2021.05.11 Forrás: nepszava.hu
Szúrnak, akit érnek a nyitásért

Míg nemzetközi prioritás a veszélyeztetett csoportok oltása, nálunk a kormány a fitalabbakkal próbálja felpörgetni az ütemet.

– Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresletiből kínálatiba, vagyis mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten. A vakcinák beszerzésével is foglalkozó tárcavezető a maga módján azt a helyzetet írta körül, amit a kormány alakított ki az utóbbi hónapokban az oltási protokollal kapcsolatban: a legtöbb nyugati állammal szemben kevésbé figyelnek a járványügyi, egészségügyi szakmai szempontokra, fontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embernek adják be a szert. Majd az újabb és újabb célszámot elérve folytatják a nyitást, amire politikai kampányt építenek - írta a nepszava.hu.

Bár részletes tervet sohasem közöltek, januárban még úgy tervezték, tartják magukat ahhoz, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett csoportokat (egészségügyi dolgozókat, időseket, rendvédelmi dolgozókat, krónikus betegeket Stb.) előbb oltják, az „átlagemberek” pedig a legvégén kerülnek sorra. A lap által részletesen megvizsgált oltási és regisztrációs adatok viszont arra utalnak: a kormány egy ponton felismerte, ha tartja magát az oltási tervhez, akkor a nyitás, a gazdaság újraindítása hónapokat, akár fél évet is csúszhat.

Az oltási folyamat időnkénti felpörgetésekor – azaz különféle „akciók” meghirdetésével – a kormány azzal is számolhatott, hogy a regisztrációs folyamat is leül, amit a számok mostanra igazoltak. A tendencia pedig egyre romlik: míg március első felében átlagosan napi 41 ezer ember, április végére napi 29 ezer, az elmúlt egy héten viszont már csak napi 14 ezer ember regisztrált oltásra. Az utolsó hét regisztrálási adata azért is rendkívüli alacsonynak számít, mert ebbe beletartozik a 16-17 évesek 84 ezres tábora.

Az európai adatok is azt mutatják, hogy Magyarország jelentősen eltér a nemzetközi trendektől: a legidősebbek oltottsági arányában a 16., a 70-79 évesek között a 11., a 60-69 évesek között az 5., az 50-59 évesek között a 2., a 25-49 évesek között az 1. helyen áll az adatot szolgáltató 24 ország között - írta a lap. 

Legolvasottabb cikkeink