• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szúrnak, akit érnek a nyitásért

Lapszemle 2021.05.11 Forrás: nepszava.hu
Szúrnak, akit érnek a nyitásért

Míg nemzetközi prioritás a veszélyeztetett csoportok oltása, nálunk a kormány a fitalabbakkal próbálja felpörgetni az ütemet.

– Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresletiből kínálatiba, vagyis mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten. A vakcinák beszerzésével is foglalkozó tárcavezető a maga módján azt a helyzetet írta körül, amit a kormány alakított ki az utóbbi hónapokban az oltási protokollal kapcsolatban: a legtöbb nyugati állammal szemben kevésbé figyelnek a járványügyi, egészségügyi szakmai szempontokra, fontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embernek adják be a szert. Majd az újabb és újabb célszámot elérve folytatják a nyitást, amire politikai kampányt építenek - írta a nepszava.hu.

Bár részletes tervet sohasem közöltek, januárban még úgy tervezték, tartják magukat ahhoz, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett csoportokat (egészségügyi dolgozókat, időseket, rendvédelmi dolgozókat, krónikus betegeket Stb.) előbb oltják, az „átlagemberek” pedig a legvégén kerülnek sorra. A lap által részletesen megvizsgált oltási és regisztrációs adatok viszont arra utalnak: a kormány egy ponton felismerte, ha tartja magát az oltási tervhez, akkor a nyitás, a gazdaság újraindítása hónapokat, akár fél évet is csúszhat.

Az oltási folyamat időnkénti felpörgetésekor – azaz különféle „akciók” meghirdetésével – a kormány azzal is számolhatott, hogy a regisztrációs folyamat is leül, amit a számok mostanra igazoltak. A tendencia pedig egyre romlik: míg március első felében átlagosan napi 41 ezer ember, április végére napi 29 ezer, az elmúlt egy héten viszont már csak napi 14 ezer ember regisztrált oltásra. Az utolsó hét regisztrálási adata azért is rendkívüli alacsonynak számít, mert ebbe beletartozik a 16-17 évesek 84 ezres tábora.

Az európai adatok is azt mutatják, hogy Magyarország jelentősen eltér a nemzetközi trendektől: a legidősebbek oltottsági arányában a 16., a 70-79 évesek között a 11., a 60-69 évesek között az 5., az 50-59 évesek között a 2., a 25-49 évesek között az 1. helyen áll az adatot szolgáltató 24 ország között - írta a lap. 

Legolvasottabb cikkeink