• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Takács Péter elmondta, mit gondol a patkányokról, poloskákról

Lapszemle 2023.10.18 Forrás: Index
Takács Péter elmondta, mit gondol a patkányokról, poloskákról

Takács: "Ha bármilyen gond adódik, felszámoljuk, és ez a lényeg".

Akadozó melegvíz-ellátás, futkorászó patkány, brutális poloskainvázió – az elmúlt időszakban futótűzként terjedtek a médiában a kórházak higiéniai állapotáról szóló hírek. Pintér Sándor kedden az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában lehetőséget kapott arra, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, a belügyminiszter azonban nem tett eleget a meghívásnak, maga helyett Takács Pétert delegálta. Az egészségügyi államtitkár az Index kérdéseire is válaszolt a helyszínen.

Rendkívüli ülést hívott össze október 17-re a Demokratikus Koalíció (DK), kezdeményezve Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában a magyar kórházak kritikussá vált higiéniai állapota miatt.

Miután nemegyszer volt már példa arra, hogy a kormány főbb politikusai visszautasították az ilyen típusú felkéréseket, előzetesen a Belügyminisztériumnál érdeklődtünk arról, hogy számíthatunk-e a miniszter, avagy Takács Péter államtitkár megjelenésére. Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk: A tárca az Országgyűlés bizottságainak meghívásának minden esetben eleget tett. Ezen a gyakorlaton a Belügyminisztérium nem változtat.

Ezzel összhangban Pintér Sándor delegáltjaként Takács Péter valóban ellátogatott a bizottsági ülésre, komoly áttörés azonban nem történhetett, a kormánypárti képviselők ugyanis nem jelentek meg a teremben.

...

Milyen állapotok indokolják ezt a lépést?

Mint arról az Index is beszámolt, júliusban patkány okozott riadalmat a Szent János Kórházban, de ezzel párhuzamosan arról is hallani lehetett, hogy nincs meleg víz az intézményben. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára írásbeli kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy műszaki meghibásodás következtében lépett fel zavar a melegvíz-ellátásban, de amint észlelték a problémát, megkezdődött a sürgős elhárítás. Ami a rágcsálót illeti: elmondása alapján az állat egy üres öltözőben jelent meg, a betegellátás emiatt semmilyen módon nem volt veszélyben, „az egy darab patkány eltávolítása” pedig sikeresen megtörtént.

Ahogy azzal szintén foglalkoztunk: augusztusban ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban, az esetről több videófelvétel is napvilágot látott. Mint kiderült: a hosszú évek óta tartó rovarinváziót a bentlakók mellett a dolgozók is egyre nehezebben viselték, az áldatlan állapotok miatt többen is felmondtak.

Ugyancsak a poloskák okoztak fennforgást a Szent Margit Kórházban, a rovarok miatt nemrég egy teljes osztályt át kellett költöztetni, és a korábbinál szigorúbb szabályokat kellett bevezetni annak érdekében, hogy a vélelmezetten beteg által behurcolt fertőzés ne terjedhessen tovább.

Takács Péter: Ez a lényeg

Lapunk a helyszínen Takács Pétert kérdezte arról, hogy az említett esetek egyedinek számítanak-e, vagy esetleg valamilyen központi probléma húzódik a háttérben. Az államtitkár elmondta: ilyen rendkívüli események bármikor előfordulhatnak, de mivel országos és helyi szinten is vannak protokolljaink, tudjuk, mit kell csinálni. Ha bármilyen gond adódik, felszámoljuk, és ez a lényeg – jelentette ki.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink