• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Talán őszre elkészül az idei védőoltás ajánlás

Lapszemle 2023.08.15 Forrás: InfoStart
Talán őszre elkészül az idei védőoltás ajánlás

Ha valakinek tünetei vannak és a gyorsteszt pozitív eredményt ad, akkor az pozitív, azon nincs mit gondolkodni, akkor az illető fertőzött és fertőző.

A koronavírus jelenlegi veszélyeiről, új alvariánsáról, a megelőzésről, az emlékeztető oltás fontosságáról, a nyári fesztiválok kockázatairól, az emberiséget veszélyeztető további vírusokról is beszélt Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Azok a szórványos megbetegedések, amiket tapasztalunk a környezetünkben, a koronavírus-járvány újbóli felbukkanását jelentik vagy valami teljesen mást?

Nagy valószínűséggel koronavírusról van szó. A koronavírus megjelenése óta minden évben láttuk azt, hogy augusztusban elindult egy-egy kisebb-nagyobb járványhullám. Ez nagyon gyakran összefügg azzal, hogy augusztus végén több fesztivál van, elindulnak a gólyatáborok, a fiatalok tömegekbe rendeződnek. Sokat számít az is, hogyha hőség van, akkor sokan otthon maradnak, zárt térben töltik a napjaikat. Ez nemcsak nálunk van így, hanem más európai országokban is. Ahol működik a surveillance, ott látják azt, hogy ilyenkor emelkednek az esetszámok.

De miért augusztusban? Miért nem inkább szeptemberben, amikor mindenki elmegy az iskolába?

A légúti járványokkal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy azok csak egy járványhullámot képesek okozni egy szezonban, ilyen például az influenza, egyszer van egy évben influenzajárványunk, jellemzően január végén, februárban kezdődik, és ezt követően március-áprilisban lezajlik. A koronavírus nem így működik. A koronavírus nagyon-nagyon gyorsan változik, ami azt jelenti, hogy egyik alvariáns jön a másik után. Ezeknek az a szuperképességük, hogy újra meg tudják fertőzni az embereket, azokat is, akik már korábban más variánssal megfertőződtek, és innentől kezdve végeláthatatlan hosszúságú kisebb járványhullámok sorozatát éljük meg. Ezt láttuk a múlt szezonban és most is ezt fogjuk látni. Az augusztusi pici járványhullám nem várja ki azt, hogy szeptemberben, októberben lesz megint egy újabb, valószínűleg egy másik variánssal. (...)

A mostani megbetegedésszámnál kell valamilyen védekezési eszközt a civileknek, mondjuk, nekem használni?

A kockázatértékelés folyamatos. Tehát a SARS COV II-nál, a covidnál azt tudni kell, hogy a járványügyi helyzet igen gyorsan változhat. Ezt talán megszokhattuk az elmúlt években. A mostani kockázatértékelésünk alapján azt tudjuk mondani, hogy a kockázat mérsékelt, súlyos megbetegedések tekintetében is mérsékelt. Leginkább a kockázati csoportok azok, akiknek figyelniük kell. A hatvanévesnél idősebbek, illetve azok, akik krónikus alapbetegséggel, immunhiánnyal küzdenek. És azokra is gondoljunk, akik nem tudják magukról, hogy krónikus alapbetegségük van vagy azt gondolják, hogy nem, de mégiscsak egy kicsit elhízottabbak, a cukruk nincs beállítva, a vérnyomásuk nincs beállítva, ők vannak kockázatnak kitéve. Náluk okozhat súlyosabb megbetegedést. Többlethalálozást jelen pillanatban ezen omikron-alvariánsok esetében nem igazán látunk, tehát ha súlyos megbetegedések elő is fordulnak, ezek jó eséllyel gyógyíthatók. Mindenképpen kiemelném azokat, akik ilyen kockázati csoportba tartoznak és nem rendelkeznek védőoltással. Igazából a legnagyobb kockázatnak, a legnagyobb veszélynek ők vannak kitéve, mert ha nem kaptak védőoltást, egy éven belül nem kaptak emlékeztető oltást, akkor ők azok, akiket igencsak ledönthet a lábukról a SARS COV II. még ma is.

Jelen pillanatban van ajánlás arra nézve, hogy kinek milyen oltást kell vagy javasolt felvennie?

Nemzetközi ajánlások az idei védőoltási szezonra már vannak. A hazai védőoltás ajánlás egyelőre még nem jött ki, de nagyon várjuk, reméljük, hogy szeptember elején legkésőbb az is megszületik...

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink