• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Talpra kell állítani az egészségügyet

Lapszemle Forrás: vg.hu

A modern technológiát és az anyagokat meg kell fizetni, mint ahogy az ezeket kezelő embereket is.

Kollektív hazugság, hogy ma a magyar egészségügyért nem kell fizetni – mondta a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. Lantos Gabriella szerint van, aki az orvos zsebébe dugja a borítékot, más duplán fizet, mert a hosszú várólisták miatt az állami kórház helyett a magánegészségügyet választja.

Amikor idekerült a kórház vezetői székébe, azt mondta, deficittel indul, mert nem ismeri az egészségügyet. Behozta már a lemaradást?
Azt hiszem, igen. A magánszolgáltatás titka, hogy gazdaszemmel kell nézni azt az intézményt, amelyben dolgozom. Évi ötezer műtétet végzünk, 700 szülésünk van, 500 meddőségi kezelést végzünk, 30 ezernél több járóbeteget látunk el. Egy városi kórház méretének megfelelő forgalmunk van az öt osztályon. Aktívan hatvan-nyolcvan orvos dolgozik velünk. Háromnegyedük megfordul az állami ellátásban is, negyedük pedig kizárólag magánintézményben dolgozik, de nem feltétlenül csak nálunk.

Az állami egészségügy nehézségei a magánellátók malmára hajtják a vizet?
Sokan próbálkoznak azzal, hogy a leromló állami egészségügy mellett magánszolgáltatásokat nyújtsanak. Változó sikerrel teszik ezt, például a Telki kórháznak is be kellett zárnia. Tehát nem automatizmus, hogy ha a beteg elégedetlen az állami egészségüggyel, akkor elégedett lesz a magánszolgáltatással, és mindegy, mit kap, mert úgyis ide jön. Az a beteg, aki egyszer már kifizette az állami ellátásért a tb-járulékát, és ezenfelül a magánellátásért még egyszer kénytelen fizetni, az fokozott elvárásokkal érkezik, amelyeknek nem egyszerű megfelelni. Sokkal jobb szolgáltatást kell nyújtanunk ahhoz, hogy idejöjjön a páciens, sőt itt is maradjon...

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondja, az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia: nem kell a CT-gépeket magándiagnosztikai laboroktól bérelni, mert eleve ott vannak az állami intézményekben, és az orvos is ott van a gép mellett. Mit gondol erről?
Azt, hogy az az orvos hamarosan nem lesz ott. A jól képzett szakember elfogy. Az állam vehet jó gépeket, ha majd sok pénze lesz, de, hogy ezeket a gépeket bárki kezelje, azt meg kell fizetni. Az orvosok és az ápolók bérének el kell érni a nyugati bérek 60-70 százalékát.