• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támad már az influenza?

Lapszemle Forrás: baon.hu

Egy hét alatt megnyolcszorozódott Bács-Kiskun megyében az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Raáb Margit, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője elmondta: az év első hetében összesen nyolcan keresték fel influenzára gyanakodva doktorukat, a második héten viszont már 66-an. A megyében összesen egyébként 77 háziorvos vesz részt a figyelőszolgálatban, hozzájuk Bács-Kiskun lakosságának körülbelül húsz százaléka tartozik – olvasható a baon.hu portálján.

A négy járási népegészségügyi intézet (bajai, kalocsai, kecskeméti, kiskunhalasi) közül a megyeszékhelyi intézet körzetébe tartozik a legtöbb beteg, a 66-ból összesen 39. A leginkább veszélyeztetettek a 15 és 34 év közöttiek, az influenzagyanúsok 53 %-a ennek a korosztálynak a tagja, míg a betegek 21 %-a 14 év alatti gyermek – tette hozzá Raáb Margit.

Járvány egyelőre nincs – ennek kinyilvánításához heti 300 panaszos „szükségeltetik" –, de a népegészségügyi szakember az influenza további erősödésére, a megbetegedések számának folyamatos emelkedésére számít.

Tavaly a 8-12. hetekben volt járványszintű a vírus előfordulása, de általában ezt már a 6. héttől lehet várni. Mivel körülbelül két hét alatt alakul ki a védettség, így Raáb Margit szerint most nagyon javasolt az oltás felvétele. Tavaly ősszel összesen 60 ezer térítésmentes oltóanyag érkezett Bács-Kiskunba, ennek eddig csak a 63 %-a fogyott el, tehát még bőséggel a háziorvosok rendelkezésére áll a vakcina – emlékeztetett a járványügyi osztályvezető.

Megyénk a legutóbb influenza időszakban nem járt élen a megelőzésben, a 2011/2012-es tél során a 67 ezer ingyenes „szurinak" csak a 74 %-a fogyott el (az országos 83 százalék volt az arány) – emeli ki a portál.

Az influenza elleni oltóanyagért nem kell fizetnie az asztmás betegeknek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a krónikus máj- és vesebetegeknek, a kórosan elhízottaknak, a várandós nőknek, illetve a 65 év feletti személyeknek. Szintén térítésmentesen kaphatnak oltást az egészségügyi dolgozók, a védőnők, a szociális intézmények, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás dolgozói. Ingyen kérhetik az oltást még az állattartó telepeken, baromfi-feldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, és ami az előző évekhez képest újdonság: a vérzékenyek is.

Bács-Kiskun a meredek emelkedés ellenére „tartja magát": az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 100 lakosra jutó, orvoshoz forduló páciensek száma a 2. héten magasabb volt a fővárosban (189), Pest (150) és Tolna (118) megyében is – írja a portál.