• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Tapasztalatlan hülyének néztek, hogy otthagytam az állami egészségügyet

Lapszemle 2023.11.21 Forrás: forbes.hu
Tapasztalatlan hülyének néztek, hogy otthagytam az állami egészségügyet

„Nem találtam ki semmi újat, nem vagyok brutálisan okos feltaláló, amit én mondok, nem kellene, hogy újdonság legyen".

„Mindenben kételkedni kezdtem, amit megtanultam, hogy helyes-e” – mondja Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász, a bizonyíték alapú orvoslás egyik hazai úttörője. A fehér köpeny helyett immár pókemberes orvosi szettben vizsgál, és az utóbbi, lassan hat évben két sikeres vállalkozást is felépített saját érdeklődésére és tudására alapozva. Mondjuk a Kroki magánrendelőben sokkal többet is dolgozik, mint amikor az állami rendszerben praktizált - írta a forbes.hu.

Kezdettől fogva őrült csodabogárnak tűnhettem a kollégáim között, mert kényes voltam arra, hogy ha valami nem működik jól, azt oldjuk meg. Nem vagyok hajlandó abban élni, hogy »ez így van, ezt így szoktuk«.” Nagyot nézhetett a nővér, amikor egy csavarhúzóval és egy WD-40-nel bújt elő az orvosi pult alól, mert rettenetesen idegesítette, hogy akad a fiók – mesél el egy sztorit még a kórházból. Ez a hozzáállás nemcsak a fiókoknál, hanem az orvoslásban – és főleg ott – is megmutatkozott. Szakmailag nagy rádöbbenés volt számára, hogy egy korábban általa is felírt orrsprayt mennyire indokolatlan használni. „Onnantól mindenben kételkedni kezdtem, amit megtanultam, hogy helyes-e. Izgalommal töltött el, hogy egyre több dologra jöttem rá: eddig rosszul csináltam.” Ez terelte az evidence-based (bizonyíték alapú) orvoslás felé annak ellenére is, hogy az orvostársadalomban nagy a megosztottság. „Sok konfliktusom volt, és ez nem volt egyszerű, pláne fiatal, beosztott rezidensként, de akkor is felvállaltam.” A nemzetközi szakirodalomban leírt újdonságok követése nem mindig megy könnyen hazánkban, sokszor nem mernek szakítani a szokásokkal.

„Nem találtam ki semmi újat, nem vagyok brutálisan okos feltaláló, aki meglát valami összefüggést, vagy kikutat valamit. Követem a nemzetközi szakirodalmat és továbbképzéseket, megnézem a nálam okosabb emberek ajánlásait és azt rögtön követem is. Amit én mondok, nem kellene, hogy újdonság legyen.”

Elmentem az egyik legnagyobb, milliárdos árbevételű magyar magánkórházba, ahol fogadott a két igazgató. Magán gyermekgyógyászként szerettem volna dolgozni, ennek lehetőségeiről beszéltünk. Kinevettek. Egy álmokat kergető, tapasztalatlan hülyének néztek, hogy otthagytam az állami egészségügyet. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink