• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Tapasztalok a Sinopharm és a Szputnyik vakcináról

Lapszemle 2021.05.07 Forrás: nlc.hu
Tapasztalok a Sinopharm és a Szputnyik vakcináról

Több mint egy éve csak kapkodjuk a fejünket, hogy melyik szakember mit mond a vakcinákról, mit mond a nyitásról.

A két legkevésbé szeretett vakcinával oltattunk. Túléltük, antitestünk is van, tehát hivatalosan védettek vagyunk. Elég ennyi antitest? Biztosan védett vagyok? Emberkísérlet zajlik? Az nlc.hu megpróbálja tisztázni a vakcinaőrület egy apró, de annál fontosabb részletét.

Több mint egy éve csak kapkodjuk a fejünket, hogy Duda Ernő, Szlávik János, Zacher Gábor, Rusvai Miklós, Falus Ferenc, Merkely Béla és még rengeteg ember mit mond a nyitásról, a negyedik hullámról meg az emberiség jövőjéről, az utóbbi kanyarba pedig már globálisan beelőz Bill Gates, Ice T, Elon Musk és Vlagyimir Putyin. Kiben bízzunk? Melyik vakcinában bízzunk? Először is: ne a clickbait címekben (igen, ezzel önkritikát is gyakorlunk), inkább abban, amiben azért nagyrészt közmegegyezés van: hogy a vakcina véd a súlyos megbetegedéstől. Én pont ezért mentem el kínai oltásra, és ment el más a szerkesztőségből oroszra. Az írás további része az oltásról és az antitestek számáról szól, és nem arról, hogy bármelyik vakcina mellett tegyük le a voksunkat.

A Pécsi Tudományegyetem természettudományi karának dékánhelyettese szerint ha valakinek nem alakult ki erőteljes antitest válasza, attól még a sejtes immunitás jelentős lehet, és adhat is védelmet a vírussal szemben, magyarán szólva: az antitest hiánya nem kell okot adjon az aggodalomra, és ez nem azt jelenti, hogy az adott személynek ne lenne védettsége. A posztból kiderül, hogy az antitest szintet rengeteg tényező befolyásolja, mondhatni teljesen egyénfüggő. „Az antitest egy nagyon jó marker, hogy ha van, de ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni!” – írja Jakab Ferenc, és hozzáteszi, hogy pont így fontos kiemelni, hogy a sejtes immunitás adhat védelmet. 

Tehát a lényeg, hogy van antitest, azzal pedig felesleges “harcba” vonulni, hogy neked ennyi, nekem meg annyi, mert nem ezen áll vagy bukik a védettség. Miként azt egy háziorvos nyilatkozta az nlc-nek: a klinikai vizsgálatok során figyelik, és ezért mondják, hogy sejtes immunitás nagy valószínűséggel minden oltottnál kialakul, bármelyik vakcinát is kapta, írja a lap. 

Legolvasottabb cikkeink