• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tartogat még fordulatokat a közalkalmazottak kényszernyugdíjazása

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A Fidesz választókerületi vezetői is beleszólhattak a nyugdíjazásokba?

Az érintettek többsége még a határidő lejárta előtt egy nappal sem tudja, maradhat-e munkahelyén nyugdíjasként, a friss kormányrendelet szerint már írhatja is a következő kérvényét, amelyben a nyugdíjpótló kompenzációra jelenti be igényét - írja a Népszabadság.

Ezúttal azt is be kell vallaniuk a munkáltatójuknak, hogy vannak-e még másutt is hasonló jogviszonyban, illetve felhatalmazást kell adniuk személyes adataik kezelésére a kompenzációfolyósítás idejére és még további három évre. A jogszabály újabb érintett kört is megnevez. Közéjük azok tartoznak, akik még nem túlkorosak (például negyven év szolgálati idővel kapnak öregségi ellátást), de a nyugdíj mellett dolgoznak az állami egészségügyben. Ők egy másik szabály miatt kétszeresen is rosszul járhatnak.

A 40 évvel nyugdíjazottak kettős juttatásának tilalmát cifrázza, hogy ők csak akkor jogosultak nyugdíjra, ha évente nem keresnek többet a minimálbér tizennyolcszorosánál, azaz havi bruttó 150 ezer forintnál. Aki ennél több fizetést kap, nem jogosult nyugdíjra. A kompenzáció viszont biztosan 150 ezer forint fölé emeli a havi jövedelmét, azaz e logika mentén az illető vagy nem dolgozhat, vagy nyugdíjat nem kaphat, és akkor kompenzációra sem jogosult.
„Ebből egészen biztosan látszik, hogy a jogalkotók kapkodtak, és még csak arra sem vették a fáradságot, hogy megnézzék, van-e összhang a nyugdíjtörvények és az egészségügyre most születő új szabályok között" – vélekedett az egyik szakrendelő főigazgatója. A lapnak nyilatkozó kórházi vezetők azt mondták: mind nagyobb a káosz az egészségügyben a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban.

Eddig az intézmények csak egyetlen levelet kaptak, amelyben a továbbfoglalkoztatási kérelmek töredékét engedélyezték. Azóta egyetlen más – elutasító vagy kedvező – értesítés sem érkezett a kórházakhoz. A meglévő továbbfoglalkoztatási listákat az intézményvezetők többsége nem is merte saját kollektívájával ismertetni, több főigazgató is úgy fogalmazott, megvárják a végleges listát, feleslegesen inkább nem szítanák az indulatokat. De jó néhányan már azt sem értik, pontosan mi alapján döntöttek, az egyik kórházvezető szerint a névsor olyan, mintha a Szerencsejáték Zrt. húzta volna ki.

Ezt a visszásságot fideszes körökből a lapnak azzal magyarázták, hogy a tovább foglalkoztatható orvosok listájáról, mint az adott földrajzi terület ismerői, a párt választókerületi elnökei is véleményt mondhattak. A teljes cikk még több részlettel