A betegségek mintegy hetven százalékát a helytelen táplálkozás okozza, gyógyulni csak életmódváltással lehet.
Szerdán a kemma.hu munkatársai a tatabányai Szent Borbála Kórházban járt, hogy megnézze, hogyan és mit főznek a közelmúltban az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen indulók.
A főfogás azoknak, akik nincsenek különleges étrenden, szerdán magyaros csirkemáj petrezselymes rizzsel,és savanyú uborkával vagy töltött csirke petrezselymes burgonyával, friss salátával, valamint narancs. Gondolnak persze például a kismamákra is, akik sokakhoz hasonlóan kímélő étrenden vannak, például nem ehetnek puffasztó dolgokat.
Összesen Tatabányán, 240 féle diétához állítanak össze étrendet, ez a kínálat és színvonal a tatai kórház betegeinek tetszését is elnyerte: ott korábban csak 15 féle diéta alapján főzettek. Szerdán 618 betegre főztek és még mintegy 300 dolgozói fogás készült. Naponta teljesítenek külső megrendelést, például cukorbetegnek, lisztérzékenyeknek vagy speciális étrenden lévőknek.
Petrik Mária a Dietetikai és Gyógyélelmezési Főosztály vezetője kiemelte: a gyógyélelmezés, nem lehet kifőzdei vagy éttermi, otthoni minőséget és étrendet várni. Már csak azért sem, mert az orvos a beteg állapota alapján javasolja a gyógyulást leginkább segítő diétát. A sokezer forintos étel is lehet íztelen, ha nem kerülhet bele só például, márpedig az orvosi diéták között sószegény is akad, hogy egy példát mondjunk. A törvényi szabályozásokat is pontosan betartva egyébként napi 550 (plusz áfa) forintból biztosítják a napi ötszöri étkezést.
"A betegségek mintegy hetven százalékát a helytelen táplálkozás okozza. A dietetikusaink a betegeket megtanítják, hogyan étkezzenek, miért van szükség étrendi illetve életmódbeli változtatásra, hiszen ugyanazt a hibát elkövetve nem lehet gyógyulni" – tette hozzá a főosztályvezető.
További részletek a weboldalon.