• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tavaly tízezer szülésből csak kilenc volt ambuláns

Lapszemle 2020.03.10 Forrás: vg.hu
Tavaly tízezer szülésből csak kilenc volt ambuláns

Nem a finanszírozás állhat amögött, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézmények nem engedik haza a babát és az anyát 24 órával a szülés után.

Alig van arra példa, hogy egy anya és az újszülöttje 24 órával a szülés után elhagyja a kórházat, annak ellenére, hogy ezt egy 2017-es miniszteri rendelet lehetővé teszi a problémamentes esetekben. Ez tavaly tízezer esetből csak kilencszer fordult elő (0,09 százalék), és az is csak 47 esetben (0,47 százalék), hogy a szülést követő 48 óra után – válaszolt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Világgazdaság megkeresésére. Egy 1993-as rendelet egy császármetszésnél még kettő-hét, egy hüvelyi szülésnél pedig három-öt napot írt elő, de a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint érdemes lenne felülvizsgálni a határnapokat.

Mivel a finanszírozás nem a szülés időpontjától, hanem a kórházi ellátás kezdetétől indul, a 24 óra után hazabocsátott anya és gyermek ellátásának finanszírozása nem mindig történik alacsonyabb értéken. Ezért nem is számszerűsíthető a szülés után 24 órával történő hazaengedésből származó megtakarítás – közölte a NEAK. Egy átlagos ellátásként elszámolt szülésért 112 848 forint, míg egy császármetszésért 240 655 forint állami finanszírozáshoz jut az adott intézmény. Tavaly a NEAK a szülések után összesen 15,4 milliárd forintot utalt a kórházaknak, az újszülöttek ellátására pedig 18,1 milliárd forintot az egészségbiztosítótól kapott tájékoztatás szerint.

Nem a finanszírozás állhat amögött, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézmények nem engedik haza a babát és az anyát 24 órával a szülés után – mondta a Világgazdaságnak Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese. Mint rámutatott, a nőgyógyászok is sokkal inkább a biztonságra mennek, de sokszor a paraszolvencia miatt is tovább benn tartják a betegeket.

Az aktív ellátás finanszírozása nem az ápolási napok száma, hanem a kórházi ellátás során megállapított diagnózisok és elvégzett beavatkozások által meghatározható homogén betegségcsoport alapján történik, figyelembe véve a kórházi ellátás szakmailag indokolt minimális időtartamát is – közölte még lapunkkal a NEAK.

A szülés után az anyának és az újszülöttnek is a szakmai szabályokban előírt ellátásban kell részesülnie. Például az anyát meg kell tanítani a helyes szoptatásra, az újszülöttnek meg kell kapnia a kötelező védőoltást, és át kell esnie a kötelező szűréseken. Amennyiben az előírt ellátások megtörténtek, és az anya és az újszülött általános egészségi állapota is megengedi, rövid időtartamú (akár egy nap) ellátás után is hazabocsáthatók. 

Legolvasottabb cikkeink