• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tavasszal szigorították a virsliszabályt

Lapszemle 2019.05.06 Forrás: delmagyar.hu
Tavasszal szigorították a virsliszabályt

Az ízületek, a gerinc-, csontvelő és csont nem számítható bele a hústartalomba.

Április közepe óta nem trükközhetnek a gyártók az inakat, ízületet, ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, csonthártyát, csontot tartalmazó mechanikusan lefejtett hússal, mert azt már tilos beleszámolni a hústartalomba - hívta fel rá a figyelmet a délmagyar.hu.

Legutóbb 2017. augusztus elsején szigorodott a virsliszabály, akkor lépett életbe a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely a korábbinál szigorúbban határozta meg, mit lehet virslinek vagy párizsinak hívni: 40 százalék helyett legalább 51 százalék húst kell tartalmaznia a virslinek. Azóta amiben ennél kevesebb a hús, azt rudacskának, pálcikának vagy akár szeletnek nevezik a gyártók.

Idén április közepétől még nagyobb a szigor. Az új virsliszabálynak köszönhetően a húsipar melléktermékének is nevezhető, mechanikusan lefejtett húst nem szabad beleszámolni a készítmények hústartalmába. Ennek az anyagnak ugyanis magasabb a kalciumtartalma, ami abból adódik, hogy ez olyan termék, amit a csontozást követően a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról jellemzően nyomással nyernek, így elválasztva a csontról a késsel már nem eltávolítható részeket. Ez a pép a maradék izomszövet és zsírszövet mellett inakat, illetve ízületet és ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, csonthártyát, csontot tartalmazhat, mindezek miatt a végtermék nem nevezhető húsnak és nem tüntethető fel húsként a termékekben.