• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tele van balesetesekkel a traumatológia

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A motoros és egyéb közlekedési, valamint strandbalesetek, illetve a kiszáradásos ájulás miatt nyáron megnő a kórházak forgalma.

Huszonöt százalékkal több sérültet látnak el nyáron a traumatológián, mint az év többi részében. A motoros és egyéb közlekedési balesetek, illetve a kiszáradásos ájulás miatti, főleg időseket érintő sérülések mellett több rosszul sikerült fejesugrás is ad munkát az itteni orvosoknak – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Csak egy szép fejest szerettem volna ugrani – mesélte Goda Martin. A 13 éves fiú múlt hét szombaton a sándorfalvi strandon a stégről ugrott a vízbe – a klinikán kötött ki. Bár az első ugrása sikerült, a második meredekebb lett, a 120 centis vízben pedig fejjel beleállt a homokba. Az általános iskolás fiú szerencsés volt: 5-ös és 6-os hátcsigolyája tört el. Szerencsére bénulásos tünete nem alakult ki, így valószínűleg megússza néhány hét fekvéssel.

Martin esete sajnos nem egyedi, minden évben több ilyen jellegű strandbaleset történik. Élővíz esetében mindig kiszámíthatatlan, hogy az ugrás hogyan végződik, hiszen nem átlátszó. A Tiszában például könnyen megeshet, hogy víz alatti uszadékot talál el valaki, de előfordulhatnak teljesen extrém esetek is.

Nyáron egyébként is jóval több a sérült: a szegedi Traumatológiai Klinikán ezekben a hónapokban az átlagosnál 20-25 százalékkal több beteget kell ellátni. Ezek egyik felét azok az otthoni balesetek teszik ki, amelyek a kiszáradásra vezethetők vissza. Főleg az idősekre jellemző, hogy nem isznak eleget, elájulnak, és csípőjüket, könyöküket, csuklójukat, vállukat törik – nyilatkozta Varga Endre klinikavezető professzor, aki hozzátette azt is: ilyenkor rengeteg az olyan eset is, ami egyértelműen a figyelmetlenség miatt következik be.

Gyalogosgázolás éppúgy lehet ebből, mint nagy energiájú közlekedési baleset – utóbbiból is szinte minden napra jut egy. Motorosok is rendszeresen kötnek ki a traumatológián. Néhány napja például egy 28 éves veszprémi fiatalember kapott új életet Szegeden. Azt a balesetet, amit ő elszenvedett, kevesen élték volna túl – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink