• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Fontos a betegadatok védelme

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A patikusok tavaly 20 ezer páciens gyógyszerfogyasztási adatairól tájékozódtak majdnem 52 ezer alkalommal.

Az október végére elkészülő egészségügyi informatikai fejlesztések egyik legfontosabb kérdése, hogyan lehet biztosítani a hatalmas mennyiségű, többnyire érzékeny személyes adat védelemét. Tart az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetésének jogi előkészítése, amelynek legfontosabb része az adatvédelem szabályozása – írja a Népszava – online.

Nagyon pontosan kell meghatározni, hogy ki férhet hozzá egy beteg személyes adataihoz, mert a sokkal egyszerűbb eddigi rendszerben is előfordultak hibák. Néhány hónapja majdnem egymillió beteg kórházi adatai kerültek ki rövid időre az internetre TAJ számokkal és orvosi kódokkal, amelyek alapján viszonylag könnyen beazonosíthatta egy hozzáértő, hogy az illető kapott-e kórházi ellátást a közelmúltban. Hasonló esetek megengedhetetlenek, de azt is szigorú szabályoknak kell korlátozni, hogy ki láthatja egy beteg élettörtének egészségügyi adatait a „rendszeren belül".

A fejlesztéseket bemutató konferencián a közelmúltban Kovács Arnold, a projekt jogi munkacsoportjának tagja kiemelte, a parlament őszi ülésszakának kezdetére összeáll az a csomag, hogy miben kell szigorítani és pontosítani a hozzáférésekre vonatkozó szabályrendszeren, hogy követni lehessen azt is, ha valaki illetéktelenül próbált meg hozzáférni valamilyen információhoz. Azzal azonban számolni kell, hogy a lakosság felkészítése sem lesz egyszerű, mert bár mindenki élhet az elektronikus önrendelkezés jogával, azt el is kell neki magyarázni, hogy erre milyen eszközei vannak.

A Szegedi Tudományegyetem adjunktusa az OEP Adatvédelmi Főosztályától megtudta, hogy az adatok lekérdezésében a háziorvosok voltak a legaktívabbak az utóbbi nem egészen 5 évben. A szakorvosokat kevéssé érdekli a lehetőség, de a gyógyszerészek információéhsége nehezen magyarázható szakmai, sokkal inkább pénzügyi érvekkel. Ők 2013 óta juthatnak hozzá a beteg éves gyógyszerfogyasztási adataihoz, tavaly 20 ezer páciensről tájékozódtak majdnem 52 ezer alkalommal.

Ezekhez a számokhoz képest elenyésző azoknak a betegeknek a száma, akik tiltakoztak ezek ellen az adatkérések ellen. Azt, hogy a háziorvoson kívül más is hozzáférhet a nyilvántartásokhoz, nagy valószínűséggel nem is tudják az emberek – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink