• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fontos a betegadatok védelme

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A patikusok tavaly 20 ezer páciens gyógyszerfogyasztási adatairól tájékozódtak majdnem 52 ezer alkalommal.

Az október végére elkészülő egészségügyi informatikai fejlesztések egyik legfontosabb kérdése, hogyan lehet biztosítani a hatalmas mennyiségű, többnyire érzékeny személyes adat védelemét. Tart az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetésének jogi előkészítése, amelynek legfontosabb része az adatvédelem szabályozása – írja a Népszava – online.

Nagyon pontosan kell meghatározni, hogy ki férhet hozzá egy beteg személyes adataihoz, mert a sokkal egyszerűbb eddigi rendszerben is előfordultak hibák. Néhány hónapja majdnem egymillió beteg kórházi adatai kerültek ki rövid időre az internetre TAJ számokkal és orvosi kódokkal, amelyek alapján viszonylag könnyen beazonosíthatta egy hozzáértő, hogy az illető kapott-e kórházi ellátást a közelmúltban. Hasonló esetek megengedhetetlenek, de azt is szigorú szabályoknak kell korlátozni, hogy ki láthatja egy beteg élettörtének egészségügyi adatait a „rendszeren belül".

A fejlesztéseket bemutató konferencián a közelmúltban Kovács Arnold, a projekt jogi munkacsoportjának tagja kiemelte, a parlament őszi ülésszakának kezdetére összeáll az a csomag, hogy miben kell szigorítani és pontosítani a hozzáférésekre vonatkozó szabályrendszeren, hogy követni lehessen azt is, ha valaki illetéktelenül próbált meg hozzáférni valamilyen információhoz. Azzal azonban számolni kell, hogy a lakosság felkészítése sem lesz egyszerű, mert bár mindenki élhet az elektronikus önrendelkezés jogával, azt el is kell neki magyarázni, hogy erre milyen eszközei vannak.

A Szegedi Tudományegyetem adjunktusa az OEP Adatvédelmi Főosztályától megtudta, hogy az adatok lekérdezésében a háziorvosok voltak a legaktívabbak az utóbbi nem egészen 5 évben. A szakorvosokat kevéssé érdekli a lehetőség, de a gyógyszerészek információéhsége nehezen magyarázható szakmai, sokkal inkább pénzügyi érvekkel. Ők 2013 óta juthatnak hozzá a beteg éves gyógyszerfogyasztási adataihoz, tavaly 20 ezer páciensről tájékozódtak majdnem 52 ezer alkalommal.

Ezekhez a számokhoz képest elenyésző azoknak a betegeknek a száma, akik tiltakoztak ezek ellen az adatkérések ellen. Azt, hogy a háziorvoson kívül más is hozzáférhet a nyilvántartásokhoz, nagy valószínűséggel nem is tudják az emberek – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink