• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Telemedicina segítségével helyettesítik a hiányzó orvosokat

Lapszemle 2023.12.28 Forrás: InfoStart
Telemedicina segítségével helyettesítik a hiányzó orvosokat

A program lehetőséget teremt arra, hogy a legnehezebb helyzetben élő emberek utazás és plusz költségek nélkül juthassanak egészségügyi ellátáshoz.

Több év szünet után ismét van egészségügyi ellátás a leghátrányosabb helyzetű településeken. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat guruló rendelői heti rendszerességgel járják a felzárkózó településeket, hogy telemedicina segítségével lássák el a krónikus betegeket - írta az infostart.hu.

„A helyszínekre kijáró mozgó rendelőkben a gépkocsivezető és a nővér van a helyszínen, az orvost pedig távolról, szélessávú interneten kapcsolják, virtuálisan vesz részt a rendelésen” - magyarázta az InfoRádióban Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szakmai vezetője.

Mint mondta, ez az ellátás elsősorban krónikus betegségek ellátására jött létre. Lakosságszámtól függően heti egy-kétszer, vagy néhány száz fős településeken kéthetente egyszer van rendelés. A páciensek időpontra érkeznek, de ha valamilyen sürgősségi helyzet van, akkor időpont nélkül is felkereshető a rendelő, ha az a helyszínen van.

A mobil rendelők mindennel fel vannak szerelve, amivel egy háziorvosi rendelő is, és sok esetben a járóbeteg-ellátásból ismert diagnosztikai szintet is tudják biztosítani. EKG, speciális érvizsgáló, sokféle kamera - torokvizsgáló, bőrvizsgáló, általános kamera -, fonendoszkóp (a szív- és légzési hangokat hallhatja ezzel az orvos távolról is), laboratóriumi háttér, mobil ultrahang is van a felszerelések között.

Márciusban 5 településsel indult a program, azóta a háziorvosi típusú vagy szakorvosi ellátásnak megfelelő rendelés már 36 települést érintett, közel négyezer orvos-beteg találkozás történt telemedicina útján.

Az uniós program fejlesztéseinek köszönhetően tizenkét jármű járja a legszegényebb településeket, nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő, amelyek a háziorvosi ellátás nélkül maradt falvakat járják, a további négy gépkocsi pedig azokat a helyszíneket keresi fel, ahol van szabad orvosi rendelő, de nincs orvos. Továbbiak a teljes cikkben