• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljes csődben az egészségügy – kényszerprivatizácó jöhet

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A jelenlegi struktúrában az intézmények nem képesek finanszírozni az érvényes szolgáltatáscsomagot.

A megelőző negyedévi 110,4 milliárd forintról 115 milliárd forint közelébe emelkedett a kórházak összes tartozása a tavalyi utolsó negyedévben. A Magyar Államkincstár (MÁK) január végi adatai szerint az adatközlő intézmények bő 30 milliárd forint tartozásállományról számolnak be a gazdasági társaságok és az egyetemi klinikák nélkül. A teljes összeg − az államtitkárság év végi nyilvántartásával összevetve − ennek több mint a duplája is lehet, akkor is, ha a 26 milliárd forint konszolidációs összeget teljes egészében adósságrendezésre fordították az intézmények – olvasható a napi.hu portálján.

A jelenlegi struktúrában az intézmények nem képesek finanszírozni az érvényes szolgáltatáscsomagot − nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint ha nem kerül pluszpénz a rendszerbe, akkor el kell dönteni, hogy a szolgáltatáscsomag vagy az intézményrendszer szűküljön. A kórházak egy évvel ezelőtt 11 milliárd forint adóssággal fordultak az új évbe, a 2012 végi 45 milliárdos lejárt tartozásállomány pedig a 26 milliárdos konszolidációval korrigálva is tetemes növekedést jelent. A pontérték-finanszírozás négy éve nem emelkedett, illetve a kórházaknak kellett kigazdálkodniuk a minimálbér és az áfaemelés, valamint az árfolyamváltozás terheit is − fűzte hozzá Rácz Jenő.

Az adósságállomány kétéves alakulása szerint a rendszer csődben van, az adatok azonban mélységükben vagy struktúrájukban sem átláthatók. Száz kórházból a MÁK összesítésében csak 26 közölt folyamatosan adatot, ötvennégy intézménynél pedig csak a kezdő adatot tüntették fel. Az adatok alapján az elmúlt két évben két és félszeresére nőtt az adósságállomány, túllépve a kéthavi finanszírozás mértékét, vagyis a havi bevételek rendszerszinten nem fedezik a kiadásokat.

A Semmelweis-terv bevezetése, a funkcióváltás és a teljesítményvolumen-korlátok újraosztása óta a megyei kórházak ötöde, illetve a városi intézmények 40 %-a – adóságállománya alapján - gyakorlatilag csődben van. A tavaly év végi 115 milliárd forint adósságállomány a fekvőbeteg-kassza egyharmadát jelenti, az adósság újratermelődésének megállításhoz pedig további évi 45-50 milliárd forintra lenne szükség – húzza alá a portál.