• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljes káosz vár a betegekre

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Mi lesz azokkal a betegekkel, akik a megszűnő osztályokon próbálnak gyógyulni.

A Semmelweis-terv egyik alapelemét, a térségi szervezést és kulcsfogalmát, a betegút szervezést kérdőjelezi meg a frissen megjelent területi ellátási kötelezettség lista. A beharangozott orvosi béremelésből 28 milliárd a fekvőbeteg-ellátás rovására valósul meg, s továbbra sem tudni, milyen ellátás is tartozik a progresszivitási szintekhez – írja a napi.hu portálja.

A múlt héten megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által jegyzett újabb salátatörvény-tervezet az átalakulás kiskátéja lehet, bár számos kérdésre továbbra sem ad választ. A tervezetből kiderül, a megszűnő egységektől elveszik a finanszírozást, annak egy részét központi tartalékba helyezik, és csak a maradékot kapják meg a feladatok átvállalásával megbízott ellátók. Korábbi információk szerint az átalakítás nem érintette volna a megmaradó egységek finanszírozását, vagyis a TVK-t (teljesítményvolumen korlátot), most viszont kiderült, a megváltozó feladatokat az időközben szintén kötelezővé váló szakmai minimumrendelet szorításában és fajlagosan kevesebb pénzből kellene megoldani.

Miközben a TVK alapú finanszírozásból a szívinfarktus és az agyi érelzáródás sürgősségi ellátását kivették, a daganatos betegségek kivizsgálása és kezelése továbbra is a TVK korlátozások alá esnek. Ugyanakkor az onkológiai ellátás július 1-től tervezett átalakításáról Kasler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója közrádióban úgy nyilatkozott: Európa legjobban szervezett onkológiai ellátórendszere lehet a mienk, ha a két-három hét múlva négy térségi onkológiai centrum fejlesztésére kiírandó pályázatok mintegy 10 milliárd forint értékben tervezett fejlesztései megvalósulnak.

A derűlátás ellen szól azonban az országos eszközhiány, és maga az új struktúra is, amelyből nemcsak az onkológiai gondozóhálózat, hanem a lakóhely közeli klinikai onkológiai ellátás lehetősége is eltűnik. Daganatos betegek ellátására jogosított klinikai onkológiai osztályok ugyanis csak a kettes progresszivitási szinttől léteznek, ez pedig a megyei kórházi szintnek felel meg - hívja fel a figyelmet Poller Imre egészségügyi szakértő, aki kiemeli: a rákbetegség olyan krónikus állapot, amely folyamatos gondozást igényel és az aktív-agresszív fázist ellátó centrumok mellett az ellátó rendszerben meg kellene jelennie a lakóhelyhez közeli ellátásnak is.

Ma még azonban nem ismert az aktív onkológiai ellátás progresszivitási szintjeinek definiálása sem, azaz nem tudni, mi az, amit csak a legmagasabb besorolású, öt intézményben lehet majd elvégezni, melyek nyolc térség ellátásáért felelősek majd.

A térségi ellátás és a betegút szervezés egyik nonszenszére az Uzsoki kórház ellátási kötelezettségei között bukkantunk: a XIV. kerületi csúcsintézmény nem biztosítja a XIV. kerületi lakosok alapszintű traumatológiai ellátását, csak a VI. kerület lakosainak nyújtja a stroke ellátás 2. szintjét, és csak a XVI. kerületnek a tüdőgyógyászati ellátást. Az Uzsoki utcai kórház 2-es szintű klinikai onkológiai kötelezettségei közé viszont a saját kerület, Újpest és Rákospalota mellé két heves megyei település, Kisnána és Mátraszentimre is bekerült. További részletek a teljes cikkben.