• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Teljes sugárvédelmi átvilágítás zajlik az intézményekben

Lapszemle 2019.05.20 Forrás: medicalonline.hu
Teljes sugárvédelmi átvilágítás zajlik az intézményekben

A sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát rendelte el az ÁEEK.

Az ÁEEK valamennyi, a fenntartása alatt álló intézménytől bekérte a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat – értesült központi forrásból a MedicalOnline.

Míg az egészségügyi szolgáltatók sugárvédelmi ellenőrzése korábban a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak (ÁNTSZ) hatáskörébe tartozott, egy 2015-ben született kormányhatározat az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) rendelte a feladatot 2016 januárjától. A rendeletmódosítás azonban csak az eljáró hatóság esetében változtatott a korábbi szabályokon, a védőfelszerelések tekintetében nem szigorította a korábbi előírásokat. A Péterfy kórházban két évvel ezelőtt járt az OAH, néhány hiánypótlás mellett – ami akkor meg is történt – rendben találta az intézmény szabályzatait és működését.

A Baleseti Központ – mint a Péterfy kórház telephelye – kiadott sugárzásvédelmi szabályzata 2017 novemberében lejárt – erősítette meg az RTL Híradójának Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató helyettese, ám az intézmény másik két telephelyére vonatkozó engedély 2020-ig érvényes. Azt pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki a múlt heti Kormányinfón, hogy a központban 50 darab köpeny áll a dolgozók rendelkezésére, ezek közül a 21 legrégebbi is alkalmas a sugárvédelemre. Hozzátette azt is, hogy a kórház már megkezdte a hiányzó szabályzat megújítását, és újabb védőfelszereléseket, köztük pajzsmirigyvédőt és ólomkesztyűket is beszerzett. Azt az OAH már a Népszava kérdésére közölte, hogy az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági idejük, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat.

Mindeközben az ügyben több országgyűlési képviselő is írásbeli kérdéssel fordult emberi erőforrások miniszteréhez. Az így is megnövekedett figyelem, valamint az ÁEEK átfogó vizsgálata remélhetőleg rámutat arra, hogy az intézmények sugárvédelmi eszközei általában véve elöregedettek. Ezáltal van remény arra, hogy egy általános eszközbeszerzés keretében megújulhatnak a védőfelszerelések a dolgozók egészségének megvédése érdekében - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink