• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg gond van a kínai vakcinával? 5 kérdés és válasz

Lapszemle 2021.05.06 Forrás: valaszonline.hu
Tényleg gond van a kínai vakcinával? 5 kérdés és válasz

Miért ne tudnának saját erőből összerakni kutatásokat, amelyek a lakosságunk védelmét szolgálják?

Az Egészségügyi Világszervezet nem adta meg az általa eredetileg megjelölt időpontra a vészhelyzeti engedélyt a kínai oltóanyagnak, amelyre Magyarország az idős és a krónikus betegek védelmét alapozta. Szakértőik nagyon gyenge bizonyítékot találtak arra, hogy a kínai vakcina hatásos ezeknél az embereknél. A hét végéig mégis meglehet az engedély, mert a WHO kínai oltóanyaggal kívánja pótolni a kieső indiai vakcinákat. Mindez nem változtat azon, hogy Magyarországon 1,3 millió oltást adtak be és zömmel éppen azoknak az embereknek, akiknél a leggyengébbek a bizonyítékok az oltóanyag hatásosságára. Mi következhet most? Mit tegyenek a kínaival oltottak? - tette fel kérdéseit a válaszonline.hu, részletesen elmagyarázva a WHO-vizsgálatot és azt, mit tudhatunk eddig.

Végül arra a következtetésre jut: a WHO még a héten megadhatja a vészhelyzeti engedélyt, legrosszabb esetben csak a 18-59 éves korosztályra. (Ehhez 50+1 százalékos hatékonyság elég.) Így legalább részben pótolni tudnák az India által visszatartott AstraZeneca (CoviShield) exportját, és a WHO nem hagyná magára a fejlődő világot.

Mindez nem módosít azon, hogy a kínai oltásban részesített idős emberek nem maradhatnak bizonytalanságban. Ha a kínaiak nem állnak elő új bizonyítékokkal, akkor a magyar tudósoknak kell ehhez adatokat szerezni, vagy ráoltani egy olyan vakcinával, amelynek erős bizonyíték támasztja alá a hatásosságát. A nehézséget az adja, hogy

Mivel Magyarország úttörő szerepet szánt magának a kínai oltás alkalmazásakor, most is úttörőként kell eljárnia. Helyettünk sem a britek, sem az amerikaiak, sem a németek nem fogják kikutatni a kínai vakcina hatásosságát. Nem az ő problémájuk. A miénk. 

Magyarország több mint 28 ezer fertőzöttet veszített el eddig a járvány során, ez a szám valószínűleg még magasabb lenne a kínai oltóanyag nélkül. Akkor is, ha ennek hatásosságára a WHO nem talált erős bizonyítékot idősek és krónikus betegségben szenvedőknél (de nagyon gyengét azért igen).

A kínai vakcinával oltott időseknek és társbetegségben szenvedőknek azonban óvatosnak kell lenniük, mert nem lehetnek biztosak benne, tényleg védi-e őket a vakcina. Számukra a védettségi igazolvány birtokában sem javasolt maszk nélkül moziba, színházba menni, vagy az éttermek belső tereit használni - írták.

Legolvasottabb cikkeink