• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg két kanál víztől betegek lehetünk Rióban?

Lapszemle Forrás: index.hu

Vírusok, szennyezett víz, légszennyezés, zikavírus: van mit sorolni, ha riói olimpia egészségügyi kockázatait keressük.

De mitől kell tényleg félni? Mekkora esély van zikajárványra? A sportolókat tényleg veszély fenyegeti? Volt már rosszabb is? Szenzációhajhász szalagcímek mellett tényleg várható egészségügyi problémákkal vágunk neki a 2016-os nyári olimpiának. A riói olimpiával, úgy tűnik, rengeteg probléma van, és ezek közül csak a kisebbek a bűnözés meg az omladozó olimpiai falu. Már egy éve foglalkoztatja az is a médiát, hogy a városnak egyszerűen nem sikerült megfelelnie a minimális egészségügyi-higiéniai követelményeknek – olvasható az index.hu portálján.

A látszat ellenére nem a szemét a legnagyobb probléma, és szerencsére nem is a szuperbaktériumok, amelyek rezisztensek az antiboitikumokra – az ilyenekről szóló híradások két évvel ezelőtti, strandokból gyűjtött mérésekből származnak. De tényleg van gond, ráadásul baktériumokkal. Nem túloznak sokat azok a címek, hogy az úszók inkább ne tegyék bele a fejüket a vízbe, és főleg ne nyeljenek belőle.

Az egyik legrosszabb állapotban a Rodrigo de Freitas lagúna van, ahol az olimpiai evezős és vitorlás számokat tartják. A 2015 márciusában levett mintákban literenként 1,73 milliárd adenovírust találtak. Júniusban már jóval kevesebbet, literenként 248 milliót. Csak összehasonlításképpen: a kaliforniai vizekben pár ezer vírus literenként már aggodalomra szokott okot adni.

Az adenovírusok a vírusok viszonylag nagy családját jelentik, az embereket 57 fajta képes megfertőzni. Olyan betegségeket okoznak, mint gyomor-bélhurut, kötőhártya-gyulladás, hólyaghurut, légúti megbetegedések és bőrkiütések. Ezek a betegségek nagyon zavaróak, de szerencsére extrém ritka, hogy halált okoznának.

Nemcsak a tavakkal, folyókkal van gond a városban. Bár a hatóságok azt ígérték, hogy rendberakták a vizeket (egy éve még például döglött halrajok úszkáltak a helyszíneken), és nincsenek veszélyben a sportolók, a szennyvízzel így is lehetnek gondok, mert ebben olyan patogének élnek, amik kolerát, vérhast, hepatitis A-t és tífuszt okozhatnak. Az AP kérésére elvégzett vizsgálatokban erre is figyeltek: a durvább kórokozók kereséséhez a coliform baktériumok szintjét mérték, amely mindig megtalálható a melegvérű állatok ürülékében, így jó indikátora annak, ha valahol szennyezés van.                                      

Legolvasottabb cikkeink