• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg meg akarják védeni a gyermekeinket?

Lapszemle 2022.04.05 Forrás: nepszava.hu
Tényleg meg akarják védeni a gyermekeinket?

Az Orbán-kormány állítólag megvédi a gyerekeket, de közben a hormonzavart okozó szerek betiltása ellen szavaz.

A hamis módon gyermekvédelminek nevezett népszavazás kulcsfogalma a nemváltás. De valóban létezik, hogy valaki másnak érzi magát, mint ami a születési neme? Ha igen vajon mi az oka? Igaz lenne, hogy gyakoribbá vált az utóbbi időben? És tényleg meg akar védeni tőle a Fidesz? - tette fel a kérdéseket a Népszava.

A nemi diszfóriának vagy nemi szerep diszfóriának nevezett jelenség lényege, hogy a megélt nemi identitás nem azonos a születési (biológiai) nemmel. A valóság valamivel bonyolultabb annál, mint hogy egy nő férfinak, vagy egy férfi nőnek érzi magát, mivel a megszülető gyermekek nagyjából két ezrelékénél, vagyis ezer közül kettő esetben orvosi úton (sokszor akár génvizsgálattal is) lehetetlen eldönteni a „születési nemet”, de az alapeset mégiscsak az, hogy a diszharmónia a külső-belső nemi jegyek és a belső késztetések között áll fenn. Hogy létezik-e ilyesmi, az nem valódi kérdés: mindig is létezett a tudomány régóta ismeri, az állatvilágban is jelen van; a biológiai hátterét csak részlegesen ismerjük, a funkcióját (a természetben ritkán fordul elő valami ok nélkül) pedig még annyira sem.

A feltételezett okok közül az egyik legfontosabb és legegyértelműbb a hormonrendszert károsító vegyi anyagok, illetve a hormonvegyületek feldúsulása a környezetben. Jelenleg több mint 27 ezer (!) olyan ismert vegyi anyag van forgalomban – növényvédőszerként, élelmiszeripari adalékként, festékként, a műanyaggyártás segédanyagaként stb.), amelyről tudjuk vagy sejtjük, hogy károsít(hat)ja az emberi hormonháztartást. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége és a koncentrációja folyamatosan nő, többek között azért, mert a betiltásukra irányuló erőfeszítéseket néhány kormány gazdasági indokokkal rendszeresen blokkolja. Közéjük tartozik az Orbán-kormány is.

Közéjük tartozik az Orbán-kormány is. Jellemző és tanulságos példa a glifozát nevű gyomirtó esete, amelynél a hormonrendszert károsító hatás, illetve annak tudományosan megalapozott gyanúja miatt több ország is a betiltást választotta.

Az Orbán-kormány az EU-ban következetesen a glifozát (és más hormonkárosító vegyszerek) betiltása ellen szavaz és támogatta azokat a szabadkereskedelmi megállapodásokat is, amelyek széles körben szabad utat adnak a hormonmuduláns szerek használatának, illetve a hormonkezelt élelmiszerek behozatalának. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink