• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Terápiás kinevezések az Emminél

Lapszemle 2018.05.04 Forrás: nepszava.hu
Terápiás kinevezések az Emminél

Két kórházigazgató kerül vezető szerepbe az egészségügyért is felelős tárcánál. A szakma bizakodik.

Nincs hiány aggályokban, de összességében inkább óvatos optimizmus érzékelhető – ez derült ki miután lapunk egészségügyi vezetőket, szakértőket kérdezett arról, mit üzen számukra az, hogy két kórházi vezető is fontos feladatot kap az új Orbán-kormányban az ágazatért is felelős tárcánál - írta a népszava.hu.

A megkérdezettek egyike sem emlékezett arra, hogy a miniszteri poszt várományosa, Kásler Miklós, az Onkológia Intézet főigazgatója és a reménybeli egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekkórház főigazgatója valaha is átfogó egészségpolitikai tervekről beszélt volna előttük. Szakmai múltjuk alapján főként arra tippeltek, hogy a szabályozásban, és a szabályok szigorúbb követésében, az ellátás rendezetlenségeinek visszanyesésében érhetnek el apróbb sikereket. Többen arra is fogadást mertek volna kötni, hogy a nagy rendszerigazgató lépések megvalósítását – már ha lesz ilyen feladat – azt nem a humántárca politikai vezetőitől, hanem a Matolcsy-féle műhelyektől várja a kormányfő.

„Két jó vezetőt kapott az ágazat” – állítja Pásztélyi Zsolt, a járóbetegszakellátó szövetség elnöke, aki szerint Kásler Miklós és Nagy Anikó személye garancia arra is, hogy nem egy kívülről kényszerített reformot kell majd végrehajtani, hanem az ágazaton belül kell és lehet meghozni a szükséges döntéseket. Pásztélyi nem számít gyors változásokra. Mint mondja – újabb két választás jön, ezért most valószínűleg néhány hónapig nyugalomra van szükség. A rendszert stabilizálni kell, a meglévő lehetőségekkel és ezt "ki más valósíthatná meg, mint olyanok, akik értik az egészségügyet."

„Egy felkészült egészségügyi szakember helyett, most kettő lesz a humántárcánál. Nagyjából ennyit lehet elmondani” – állítja egykedvűen Tótth Árpád, aki a zirci kórház főigazgatói székét hagyta hátra, hogy Norvégiában szervezze egy teljes régió egészségügyi ellátását. Szerinte fontos üzenet az is: bár továbbra sem tudni mi a feladat, mégis két, a saját területén sikeres és elismert kórházi menedzserre van szükség a kormányban. Az egészségügynek most programra, jövőképre lenne szüksége, az pedig a hétvégén zajlott kórházszövetség kongresszusán is megmutatkozott, hogy az ágazaton belül is mindenki mást gondol a kihívásokról és a következő négy év feladatairól.

Varga Péter Pál gerincsebész a Budai Egészségközpont alapító főigazgatója szerint Kásler Miklós nagy műveltségű, széles látókörű, az onkológiában megkerülhetetlen ember. Ha valaki, akkor ő biztosan ismeri az egészségügy összes rákfenéjét. Varga Péter Pál azt mondja: jó az is, hogy gyakorló kórházi vezető lesz Nagy Anikó személyében az államtitkár. „Nagy kérdés, hogy a szükséges makrogazdasági változásokra mekkora lesz a fogadókészség az egészségügyben.” Varga Péter Pál szerint a három legfontosabb lépés egyike a kiegészítő (másodszintű) biztosítások bevezetése, az intézmények jogállásának átalakítása, azaz a kórházi gazdálkodás váltása költségvetésiről társaságira, a harmadik pedig az egészségügy áfa-körbe való teljes bevonása.

Székely Tamás, egykori szocialista egészségügyi miniszter szerint Kásler Miklós jó vezető olyan értelemben, hogy a saját intézményét jól menedzselte. Ha ezt meg tudja ismételni a tárca élén, az nagyon jó lenne. Nagy Anikóval akár jó párost is alkothatnak – azt mondom: „adjunk nekik 100 nap türelmet.” További vélemények és tények a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink